Consiliului Judeţean Maramureş va lansa în cel mai scurt timp proiectul social „Renaşterea Maramureşului”, care prevede adoptarea unor măsuri concrete de sprijin financiar pentru familiile tinere la naşterea primului copil.

Vor fi prevăzute și măsuri de scutiri de impozite pentru următorii copii născuţi în familie, a anunţat, miercuri, într-un comunicat de presă, preşedintele instituţiei, Gabriel Zetea.

”Să ne asigurăm că vom lăsa ceva bun în urma noastră”

Acesta va propune organizarea unui referendum pentru ca, în cazul naşterii primului copil, tinerele familii să primească o sumă de 10.000 de lei, finanţare care poate fi acordată în urma încheierii unui parteneriat între Consiliul Judeţean Maramureş şi autorităţile locale.

„Perioada dificilă pe care am traversat-o cu toţii a reprezentat un bun răgaz de reconsiderare a lucrurilor cu adevărat importante pentru fiecare dintre noi.

Într-o societate în care adevăratele sisteme de valori par să se clatine sub influenţa unor interese personale, trebuie să acordăm mai multă atenţie generaţiilor care ne vor urma şi să ne asigurăm nu doar că vom lăsa ceva bun în urma noastră, ci că vom şi avea cui să lăsăm moştenirea noastră” a spus Gabriel Zetea.

Preşedintele CJ a menţionat că sprijinul financiar ar putea fi acordat de instituţie şi consiliile locale.

”Familia, nucleu al societăţii”

„Prin contribuţii cumulate ale Consiliului Judeţean Maramureş şi ale consiliilor locale din judeţ putem susţine financiar un astfel de demers cum este şi proiectul meu de suflet, Renaşterea Maramureşului.

Pentru a beneficia de acest sprijin, condiţia ar fi ca părinţii să aibă domiciliul în Maramureş şi să fi avut un loc de muncă stabil în ultimul an, în judeţul nostru. Ne dorim promovarea familiei ca nucleu al societăţii, dar şi aplicarea unui set de măsuri concrete prin care autorităţile locale să vină în sprijinul revenirii acasă a celor plecaţi la muncă, în vestul Europei.

Mai multe state europene constituie exemple de bune practici în ceea ce priveşte programele de stimulare a natalităţii, însă acest subiect nu pare să se fi regăsit printre preocupările statului român. Acest lucru însă nu trebuie să ne descurajeze.

Aşa cum a făcut-o şi în alte contexte, putem să muncim pentru a ne materializa visurile la nivel judeţean şi să constituim o sursă de inspiraţie pentru celelalte administraţii”, a declarat Gabriel Zetea.

”Viitorul este al urmaşilor noştri”

Acesta a subliniat faptul că vede tot mai des promovată această idee a viitorului, în discursurile politice, însă sunt foarte puţini cei care proiectează viitorul dincolo de propriile persoane.

„Viitorul nu este al nostru. Viitorul este al urmaşilor noştri, iar noi suntem datori să le garantăm această şansă.

Am încredere că acestei iniţiative li se vor alătura şi reprezentanţii altor partide politice, deoarece un astfel de deziderat ar trebui să depăşească orice culoare politică.

Dacă nu vom avea parte de susţinere la nivel naţional, putem să aprobăm acest proiect printr-un referendum judeţean şi să le transmitem celor din Parlament şi din Guvernul României un semnal ferm că Maramureşul luptă pentru familiile tinere şi pentru viitor”, a spus Gabriel Zetea.