Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a trimis un comunicat de presă prin care informează că românii vulnerabili au folosit 155 milioane de lei în perioada 20 februarie – 16 martie 2023.

Banii au fost folosiți pentru efectuarea a peste 500.000 de plăţi. Din numărul total de plăți 88.000 sau 17,6% au fost efectuate prin intermediul mijloacelor electronice.

”La mai puţin de o lună de la startul utilizării cardurilor pentru energie, mai mult de jumătate de milion de familii au folosit banii puşi la dispoziţie din fonduri europene pentru a-şi achita facturile. Beneficiarii au la dispoziţie trei metode de plată, pentru a achita repede şi simplu facturile la energie.

Sunt 9.000 factori poştali şi agenţi poştali cu aparate optice pentru scanat documente, la care se pot plăti facturile. De asemenea, a crescut numărul celor care achită online, faţă de primele zile de utilizare a aplicaţiei. Avem deja 88.000 astfel de plăţi.

Am încercat, împreună cu Poşta Română, să punem la dispoziţia beneficiarilor toate informaţiile necesare pentru a-i sprijini pe parcursul implementării programului, iar pentru situaţiile punctuale aceştia primesc ajutor prin call center-ul dedicat 0319966”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Peste 2 milioane de români beneficiază de cardurile de energie

MIPE raportează că 2.110.134 de beneficiari și-au primit cardurile, iar numărul acestora este de așteptat să crească pe măsură ce se finalizează anchetele sociale. Pentru a evita includerea venitului unui fost rezident la locul de consum, ministerul recomandă reglementarea legală a acestei situații și solicitarea unei anchete sociale de la primărie pentru a determina numărul real de rezidenți. Oficiul poștal este apoi actualizat cu lista revizuită.

Ministerul menționează că 4 milioane de români beneficiază de această prestație, cu un buget total de 2,8 miliarde de lei. Ajutorul se acordă în două tranșe a câte 700 de lei fiecare și poate fi folosit pentru diverse servicii și produse legate de încălzire. Cardul de plată este valabil în perioadele specifice fiecărei plăți, iar ambele carduri pot fi folosite până la 27 decembrie 2023. Ajutorul este valabil doar în perioada de valabilitate specificată.

MIPE a venit cu un ghid de scenarii pentru românii care beneficiază de cardurile de energie

MIPE a elaborat un ghid cu scenarii specifice pentru a sprijini beneficiarii în implementarea măsurii. Ghidul poate fi accesat la acest link: https://bit.ly/3YR0vOb.

Poșta Română oferă o platformă de plată online care poate fi accesată la adresa https://www.posta-romana.ro/sprijin-pentru-romania.html, iar la acest link puteți găsi un ghid de plată online a facturilor: https://bit.ly/40uzRMD. Pentru a obține informații detaliate despre cardurile de energie și îndrumări suplimentare, vă rugăm să apelați call center-ul Poștei Române la numărul 0319966.