Anunțul momentului pentru români! Salariu minim brut ar putea crește cu 1.000 de lei. Tocmai au anunțat

Eurodeputatul Corina Crețu a explicat pentru G4media.ro că propunerea privind salariul minim european a fost votată în Comisia de Muncă din Parlamentul European. Prin adoptarea salariului minim european, românii ar putea avea parte de o creștere a salariului minim brut.

„Comisia de Muncă a făcut un pas important în adoptarea directivei privind salariul minim. Obiectivul acesteia este de a asigura un trai decent. Sunt studii ce arată că 1 din 6 lucrători, majoritatea din păcate din statele central-est europene, deși lucrează 8 ore pe săptămână nu își permit din salariu să plătească cheltuielile normale. Directiva prevede ca fiecare stat să asigure un salariu minim care să fie de 60% din salariul mediu brut pe economie”, a explicat fostul comisar european Corina Creţu.

Cu cât va crește salariul

Eurodeputatul a precizat că, în România, un salariu mediu brut este de 5.800 de lei, ceea ce ar însemna că salariul minim brut va fi majorat cu 1.000 de lei.

„În România salariul mediu brut este 5800 lei, ar însemna ca salariul minim brut de 3500 lei, cu 1000 lei mai mult decât în prezent”, a precizat europarlamentarul Corina Creţu pentru G4media.ro.

Mai mult decât atât, Corina Crețu spune că propunerea Parlamentului European este ca Directiva să se aplice în maxim 2 ani, nu în 3, așa cum se întâmplă cu oricare altă Directivă europeană.

PSD dorește oricum majorarea salariilor românilor

PSD își dorește aplicarea legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.

Totodată, social democrații vor creșterea salariului minim pentru angajații cu studii superioare, dar și generale, urmând ca termenul să fie stabilit alături de partenerii socialiști și mediul de afaceri.

Referitor la PNRR, social democrații vor sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă.

„PSD vrea aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună. Calendarul aplicării celorlalte creşteri pe legea 127/2019 va fi adoptat în 90 de zile. În plus, se doreşte creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

La Capitolul Salariu minim, PSD vrea creşterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2550 lei şi la 2600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022 şi creşterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei şi la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Termenul va fi definitivat după discuţii cu partenerii sociali şi mediul de afaceri.
Cei de la PSD vor şi un calendar pentru eliminarea discrepanţelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare va fi prezentat în 90 de zile.

La Capitolul PNRR, se propune sabilirea şi adoptarea sistemului de implementare pentru PNRR şi pregătirea proiectelor în regim de urgenţă. În plus, se vrea alocarea urgentă a sumelor necesare funcţionării autorităţilor locale şi pentru finalizarea investiţiilor din fonduri europene până la final de an”, se mai arată în prioritățile PSD.