Să dă o zi liberă pentru români! Cum poți beneficia de ea? Este extrem de simplu

Concret, angajații români care vor completa singuri formularul online pentru recensământul populației va primi  zi liberă plătită, aceasta acordându-se în termen de cel mult un an de la data completării formularului. Mai precis, românii care fac acest lucru pot primi ziua liberă plătită până cel târziu mai 2023.

Statul informează că ziua liberă plătită se va lua doar după completarea formularului și că salariatul va trebui să dovedească că și-a înscris datele în baza de date a recensământului. Acest lucru este reprezentat prin codul de confirmare a încheierii cu succes a operațiunii, generat de platforma de pe site-ul recensământului.

Amintim că recensământul propriu-zis va avea loc în perioada 14 martie – 15 mai 2022, în timp ce în perioada 1 februarie – 13 martie toate datele persoanelor vor fi trimise de către instituțiile publice către INS.

Prima etapă a recensământului a început pe 1 februarie

Amintim că, prima etapă a recensământului populaţiei şi locuinţelor, cea de preluare a datelor din surse administrative şi de creare şi populare a bazei de date a recensământului cu acest prim set de date a început pe 1 februarie şi se va finaliza pe 13 martie, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul recensământului populaţiei şi locuinţelor, etapele de culegere şi de prelucrare a datelor vor fi complet informatizate.

Totodată, în premieră în statistica din România, cetăţenii vor avea posibilitatea autorecenzării, se menţionează în comunicatul INS.

Cea de-a doua etapă a recensământului constă în autorecenzare, şi se va desfăşura între 14 martie şi 15 mai.

Cea de-a treia etapă a recensământului constă în colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă, în cadrul cărora datele colectate vor fi înregistrate, cu ajutorul tabletelor, în chestionarul electronic. Această etapă se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie.

Potrivit INS, informaţiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislaţia în vigoare privind protecţia datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) şi anonimizate imediat după intrarea în sistem.