Deputații au adoptat noul proiect de lege ce prevede o nouă pensie pentru români. Este vorba despre pensia ocupațională. Astfel, salariații din România ar putea primi o a două pensie, pe lângă cea de la stat. De precizat este că pensia ocupațională va fi facultativă și va fi suportată de către angajator, dar poate contribui și angajatul. Contribuția este împărțită în contribuția angajatorului și cea a salariatului.

În cazul în care angajatorul este dispus să ofere această pensie, legea prevede că este obligat să o ofere tuturor angajaților. Desigur, angajatorul poate să vireze contribuții diferite, în funcție de salariu, funcție sau vechime.

Proiectul de act normativ prevede că un fond de pensii se poate organiza doar la iniţativa unui administrator autorizat, iar fondul va putea include angajații unei singure firme sau ai mai multor firme.

Anagajatul nu poate fi obligat  contribuie la acest fond de pensii

În plus, un angajat nu poate fi obligat să contribuie la acest fond de pensii, iar angajatorul trebuie să aibă acordul scris al angajaţilor pentru a le reţine bani acestora pentru contribuţia la un fond de pensii ocupaţionale.

Proiectul de lege stabileşte că banii vor fi vărsaţi la un fond de pensii ocupaţionale pe conturi individuale, astfel că un participant se poate transfera la un alt fond de pensii ocupaţionale sau facultative, fără vreo penalizare.