Premierul Ludovic Orban a anunțat că de anul viitor nu se va mai putea cumula pensia cu salariul încasat de la stat, cu câteva excepții.

Excepțiile de la regulă

Printr-un proiect de angajare a răspunderii, Guvernul a introdus o interdicţie de a cumula salariul obţinut într-o instituţie publică cu pensia din sistemul public.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, însă, luni, în Parlament, că a acceptat o serie de amendamente prin care mai mulţi angajaţi sunt exceptaţi de la această prevedere.

Este vorba despre: angajaţii din învăţământul preuniversitar asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă Academia Română anumite companii şi societăţi: CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă, unde există mecanici de locomotivă şi personal angajat în mişcare, precizează Antena 3.

Pensii mai mari decât salariile

Excepția care privește anumite companii și societăți, cum ar fi CFR SA, CFR Călători și CFR Marfă, a fost gândită pentru că acolo există mulți angajați care vor pleca din sistem, dacă li se interzice cumulul, a explicat Premierul în Parlament.

El a dat vina pe vechiul sistem de remunerare gândit de guvernările anterioare.

Trebuie precizat că săptămâna trecută sindicatele celor din CFR au arătat că numai la CFR Marfă sunt 900 de mecanici de locomotivă, dintre care în jur de 400 cumulează pensia cu salariul.

Posibil dezastru în Educație

Ei au pensii bune, nu vor renunță la ele, a declarat un liderul de sindicat, pentru că pensiile sunt mult mai bune ca salariile Aceeași situație este și la impiegații de mișcare.

Situația este și mai gravă și în Educație. Aproximativ 5.000 de profesori ar putea pleca din sistem, dacă li s-ar interzice cumulul pensiei cu salariul, și nu se știe cu cine vor fi înlocuiți.