Președintele Klaus Iohannis a făcut milioane de români fericiți. Șeful statului anunțat, că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate nunți, botezuri, mese festive cu oricâte persoane. Condiția principală este ca organizatorul să garanteze că toți participanții sunt vaccinați.

Dacă nu există această garanție, la exterior pot participa 70 de persoane, iar la interior 50.

„La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile”, a anunțat Iohannis.

Șeful statului a spus că în ședința de la Cotroceni s-au adoptat câteva ținte de vaccinare.

Astfel, de la 1 iunie se doresc 5 milioane de persoane vaccinate. De la 1 august – 6 milioane de persoane vaccinate iar de la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate.

Calendarul de relaxare prezentat de Iohannis

“Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare. Trebuie să fie o relaxare precaută”, a spus Iohannis.

Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august. Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public). Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor. Cu alte cuvinte, magazinele revin la programul normal.

Tot din acest weekend, activitățile sportive vor fi posibile cu spectatori. La sălile de sport – dacă organizatorul garantează că persoanele sunt vaccinate, nu mai sunt restricții.

“În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidențe. Este previzibil ca în următoarele săptămâni, majoritatea localităților să intre în scenariul verde și elevii să se întoarcă la școli. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii la școală și cu majoriotatea românilor vaccinați”, a conchis Iohannis.