Klaus Iohannis a spus că s-a discutat astazi despre pandemie, despre campania de vaccinare și măsuri de relaxare. El a rememorat prin ce s-a trecut cu această pandemie.

“A fost multă, prea multă suferință pandemie. Îmi pare rău pentru toți cei care au suferit de pe urma acestei boli. Eroii noștri au fost cadrele medicale, medicii.

Pandemia s-a redus un pic. Parcă putem să respirăm un pic mai ușurați. Sunteți în plină pregătire pentru pandemia post pandemică. Dacă ne vaccinăm cu toții, pandemia se va termina.

România post pandemică este România în care și salariile cresc și viața românilor devine mai bună”, a spus Iohannis.

Nu îmi doresc ca România post-pandemie să fie identică cu cea de dinaintea pandemiei. Am suferit mult, am învățat mult, avem șansa să facem o Românie mai bună. E timpul să facem reforme, școli mai sigure, sistem sanitar mai sigur, în care economia crește, în care facem investiții, în care salariile cresc.

Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane la ATI și numărul de decese de Covid. Campania de vaccinare a prins viteză: avem zilnic peste 100.000 de persoane vaccinate și am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mult mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm

În ședința de azi am adoptat câteva ținte de vaccinare:

la 1 iunie – 5 milioane de persoane vaccinate

la 1 august – 6 milioane de persoane vaccinate

la 1 august – 7 milioane de persoane vaccinate

Vom avea o relaxare pas cu pas, am elaborat calendarul cu acești pași până pe 1 septembrie. Am pregătit un calendar cu măsuri de relaxare. Trebuie să fie o relaxare precaută”, a spus Iohannis.

Măsurile concrete de relaxare sunt

Prima etapă de relaxare e în 15 mai, următoarea etapă e 1 iunie, apoi 1 iulie și 1 august.

Din 15 mai se elimină portul măștii la exterior cu câteva excepții (piețele, târgurile, stațiile de transport public, mijloacele de transport public).

Din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noapte și se elimină restricțiile de funcționare ale magazinelor. Cu alte cuvinte, magazinele revin la programul normal.

Tot din acest weekend, activitățile sportive vor fi posibile cu spectatori – 25% locuri ocupate.

La nunți, botezuri, mese festive – de la 1 iunie pot participa la exterior maxim 70 de persoane. La interior pot participa maximum 50 de persoane. Dacă organizatorul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, dispar restricțiile.

La sălile de sport – dacă organizatorul garantează că persoanele sunt vaccinate, nu mai sunt restricții.

În final, o remarcă legată de școli. Noi păstrăm în continuare normele care țin de rata de incidențe. Este previzibil ca în următoarele săptămâni, majoritatea localităților să intre în scenariul verde și elevii să se întoarcă la școli. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii la școală și cu majoriotatea românilor vaccinați.

 

Iohannis, ședința de urgență cu Guvernul

Vești importante pentru români. Preşedintele Iohannis a avut joi o şedinţă de lucru cu premierul, membri ai Guvernului şi şeful DSU. Întâlnirea s-a desfășurat la Palatul Cotroceni. Alături de preşedintele Klaus Iohannis, la şedinţa de lucru, au mai fost prezenți și premierul Florin Cîţu alături de mai mulţi membri ai Guvernului. Nu a lipsit nici şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. În plus, la întâlnire a participat şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

La ședința care a fost programată să înceapă la ora 16,00, a fost prezent și viceprim-ministrul Dan Barna, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Preşedinţia a transmis că şeful statului Klaus Iohannis va susţine de la ora 18.00 o declaraţie de presă.

Reuniunea vizează măsurile de relaxare a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19. La ședința de la la Palatul Cotroceni vor fi analizate propunerile de relaxare a restricțiilor, în contextul scăderii ratei de infectare în toate județele țării, precum și intrarea Capitalei în scenariul verde.

Ce propuneri de relaxare sunt pe masa lui Iohannis

Premierul Florin Cîțu a anunțat, anterior, că vor fi analizate mai multe propuneri. Acestea se referă la organizarea de evenimente private și publice cu participarea persoanelor vaccinate. Totodată, în birourile în care toți angajații sunt vaccinați se va putea renunța la mască, de la 1 iunie, potrivit unei alte propuneri.

Ministrul Sănătății Ioana Mihăilă a spus miercuri că autoritățile iau în calcul eliminarea obligativității de a purta masca de protecție în spațiile deschise neaglomerate. Purtarea măștii în spațiile deschise neaglomerate este un aspect, o situație în care riscul de transmitere este redus și probabil aceasta va fi una dintre primele măsuri de relaxare care vor fi propuse de Guvern.

Rata de infectare în Capitală a ajuns joi la 1,3, conform prefectului Capitalei, Alin Stoica, menținându-se pentru a treia zi la rând sub 1,5 la mia de locuitori.