România trece printr-o perioadă bună în acest moment, în contextul pandemiei: cazurile noi depistate de la zi la zi continuă să scadă. Raed Arafat atenţionează însă că aici există şi un mare risc.

Greşeala cea mai mare pe care o putem face în acest moment

Foarte mulţi români pot crede că ce este mai rău a trecut şi vor renunţa să se mai vaccineze. Asta este o greşeală uriaşă, atrage atenţia Arafat, care insistă că vaccinare trebuie continuată în România.

„Riscul e ca unii să spună ‘Gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez?’ şi asta să fie ceea ce duce la o creştere a cazurilor. Va trebui continuată vaccinarea.

Mesajul nu trebuie interpretat greșit, că am scăpat, totul e bine. Acum vedem că toată lumea sună: dar relaxați asta, relaxați asta, gata ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze că am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm, înseamnă că nu mai trebuie să ne vaccinăm. Și aici va fi greșeala”, a spus Raed Arafat, marţi seară.

Când va putea răsufla uşurat Raed Arafat?

Şeful DSU a indicat şi ce prag al persoanelor vaccinate va trebui atins ca să poată răsufla uşurat.

„Este important ca măcar cu prima doză să avem 5 milioane de oameni vaccinaţi în această lună. Trebuie continuat să atingem acest 60%”, a mai declarat Raed Arafat, invitat la Digi24.

Am putea asista la o nouă creştere a infectărilor

Secretarul de stat în Ministerul de Interne vorbeşte şi despre două momente care ar putea influenţa negativ evoluţia cazurilor noi de COVID-19 în România. Este vorba despre Sărbătorile de Paşte şi revenirea elevilor la cursuri, care s-ar putea traduce printr-o creştere a infectărilor.

„Acum începem să vedem (efectul Paştelui – n.red.). Poate platoul ăsta de acolo vine. Vedem în următoarele săptămâni.

Sperăm să ţinem sub control, să nu mai avem vârful acela. E posibil să vedem anumite creşteri. E imposibil să spunem cât”, a mai spus Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea