Legiunea Rusia Liberă amenință cu înlăturarea lui Vladimir Putin de la conducerea statului

În orașul rusesc Belgorod a fost declarată stare de asediu, după ce mai multe drone militare au lovit sediul Serviciilor de Informații din Rusia și clădirea Ministerului Afacerilor Interne.

Atacul a avut loc luni noapte, 22 mai 2023, după ce, în timpul zilei, o unitate de cetățeni ruși care luptă de partea armatei Ucrainei a trecut granița în Rusia și a luat cu asalt diverse localități aflate în apropierea frontierei, sosirea lor provocând panică în rândul localnicilor.

Potrivit PRO TV, o coloană de blindate de fabricație occidentală, cu însemnele armatei Ucrainei, a fost observată în apropiere de orașul rusesc Grayvoron, situat la câțiva kilometri de granița ruso-ucraineană, fiind înregistrate focuri de armă și explozii. O altă grupare anti-Kremlin, denumită „Legiunea Rusia Liberă”, a anunțat că scopul ei este răsturnarea regimului politic al lui Vladimir Putin pentru ca Rusia să fie liberă.

„Suntem ruși ca și voi. Suntem oameni ca și voi. Vrem libertate pentru copiii noștri, vrem să trăiască în pace. Dar asta nu se poate întâmpla astăzi, în Rusia lui Putin, putredă din cauza corupției, a minciunilor, a cenzurii, a restricțiilor și a represiunilor.

Scopul nostru final e (să ajungem) în Piața Roșie. Fiți curajoși și nu vă temeți, pentru că ne întoarcem acasă. Rusia va fi liberă!”, a transmis gruparea respectivă.

Forțele Rusiei au intervenit pentru a respinge atacul grupării pro-Ucraina

În orașul rusesc Belgorod a fost introdusă legea marțială, iar în satele rusești ocupate de grupările pro-Ucraina au fost trimise blindate și elicoptere, forțele regionale intervenind pentru a respinge atacul. Guvernatorul Regiunii Belgorod a anunțat personal că au fost trimise și trupe militare din cadrul Ministerului Apărării pentru a-i captura pe atacatori.

Panica s-a răspândit rapid printre locuitori. Unii au fugit cu mașina personală, alții au fost evacuați cu autobuzele de către autoritățile ruse.

„Ministerul Apărării și toate instituțiile de protecție civilă sunt în misiune pentru a ne proteja. Căutăm prin toate casele din regiunea de graniță și în Grayvoron. Mare parte din populație a părăsit deja zona. Îi vom ajuta pe cei care nu au cu ce să plece. Ceilalți, dacă aveți posibilitatea, plecați cu mijloace proprii”, a declarat guvernatorul acelei regiuni din Rusia.

Soldații ruși sunt sfătuiți să se predea

Potrivit sursei citate anterior, oficialii ucraineni nu au comentat cele întâmple în Rusia, dar șeful Spionajului Militar al Ucrainei, Kiril Budanov, a făcut apel către soldații ruși să se predea cât mai repede, dacă vor să își salveze viața.

„Unitățile noastre speciale au reușit să preia deja sute de soldați ruși de pe linia frontului. Acum sunt în siguranță.

Trăiesc în condiții decente, sub supravegherea Crucii Roșii, au trei mese pe zi, își pot suna rudele și pot primi pachete. Puteți încheia războiul acum, nu e nevoie să fiți uciși sau grav răniți”, a spus oficialul ucrainean.