Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) a solicitat Senatului României, printr-o scrisoare oficială, respingerea propunerii legislative referitoare la noi restricții pentru piața tutunului (Legea 443/2019), pentru că aceasta ar afecta serios micii afacerişti, potrivit Antena 3.

Propunerea urmărește interzicerea expunerii la punctul de vânzare a produselor din tutun, cu excepția tutungeriilor, categorie limitată la doar câteva magazine, aflate doar în orașele mari. Ca urmare, consumatorii din mediul rural și din orașele mici se vor orienta spre comerțul ilegal, fie pentru că nu vor găsi tutungerii, fie pentru că în lipsa vizibilității produselor, vânzătorul ar putea oferi, de sub tejghea, inclusiv produse de contrabandă sau contrafăcute. Exemplul Marii Britanii este elocvent, la momentul introducerii unei măsuri similare, comerțul ilegal se situa la 10% din piață pentru ca, în 2017, aproape să se dubleze, ajungând la 18%, ceea ce a generat pierderi statului, dar și agenților economici, subliniază cei de la ANCMMR.

În ţara noastră sunt aproximativ 70.000 de puncte de vânzare în care se comercializează țigarete și produse din tutun: magazine de proximitate, chioșcuri, standuri, magazine sătești, minimarketuri și mari lanțuri comerciale, dar şi baruri, restaurante, bufete  sau cafenele. Prevederile legistative prevăzute în Legea 443/2019 ar afecta serios afacerile acestora.

Un studiu Eurobarometru arată că fumătorii din România cumpără țigarete mai ales de la magazinele de proximitate (în proporție de 70%, unul dintre cele mai ridicate procente din Europa), ceea ce generează profit suplimentar pentru comercianți – coșul de cumpărături al unui fumător e cu peste 30% mai mare decât cel al unui nefumător. Orientarea fumătorilor către tutungerii sau către piața neagră va duce astfel la scăderea cifrei de afaceri a micilor magazine cu 35% până la 50%, ceea ce va antrena și pierderea de locuri de muncă.

În acest context, obiectivul de sănătate publică nu va fi atins, consideră ANCMMR, dat fiind că în timp ce retailerii și producătorii legali vor încerca să aplice legea, minorii vor putea cumpăra produse ilegale de oriunde: de la metrou, din piețe sau de la colțul străzii. Asociaţia mai subliniază faptul că toate aspectele de mai sus țin de comercializarea produselor din tutun, reglementate deja prin Legea 201/2016, ce transpune Directiva Tutunului în România. Atunci când Directiva Tutunului a fost dezbătută în Parlamentul European, un amendament asemănător celui de față a fost respins cu majoritate de voturi. În plus, puținele țări sau zone unde o astfel de prevedere a fost implementată au acordat comercianților o perioadă de doi până la trei ani pentru a-și modifica spațiul. În schimb, propunerea legislativă L443/2019 prevede doar șase luni de la adoptare până la implementare.