Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, trebuie destituit de îndată, consideră reprezentanţii Consiliului de Export al României.

Ministrul Năsui şi secretarul de stat pentru comerţ exterior nu au venit la întâlnirea cu organizaţiile mediului de afaceri

Într-o scrisoare deschisă semnată de Mihai Ionescu, co-președinte al Consiliului de Export al României şi președinte executiv al ANEIR (Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România), se indică faptul că ministrul Economiei, dar şi secretarul de stat desemnat să coordoneze activitatea de comerț exterior, au refuzat participarea la reuniunea de vineri, 16 aprilie, ce trebuia să aibă loc, chiar în clădirea Ministerului, cu peste 20 de conducători de organizații ale mediului de afaceri din România.

„Pot exista mai multe explicații, dar, oricare ar fi acestea, lipsa de cunoaștere a domeniului și teama de dialog profesionist sunt evidente. De altfel, din CV-ul ministrului nimic nu-l recomandă pentru imensa responsabilitate de „șef” al economiei”, se arată în documentul citat.

Oamenii de afaceri vor dovezile acţiunilor concrete de la Ministerul Economiei

Consiliul de Export al României îi transmite ministrului Claudiu Năsui că aşteaptă dovezile acţiunilor concrete pe care le-a demarat pentru a transpune în practică Programul guvernamental ce și l-a asumat și pentru care a fost investit de Parlamentul țării, printre care:

  • reducerea deficitului balanței comerciale,
  • eficientizarea activității rețelei comerciale externe a României,
  • deblocarea Programului de promovare a exportului (PPE) pentru realizarea celor 82 de acțiuni cuprinse în Programul de guvernare pentru acest an,
  • elaborarea Strategiei de comerț exterior.

„Mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj”

„Nu acuzăm numai opacitatea la dialog, cât – deopotrivă – lipsa de implicare în problematica postului său. De aproape 4 luni de când ocupă fotoliul de ministru al Economiei, prin dezinteresul, neprofesionalismul și măsurile ilegale inițiate (prin blocarea PPE) nu omoară oameni, cum s-a întâmplat la Ministerul Sănătății.

Aici mor firme de export, oamenii sunt aruncați în șomaj, România acumulează deficite comerciale de miliarde de euro lunar (în continuă creștere), iar firmele nu mai pot fi prezente cu standuri naționale la târgurile internaționale. Practic, de la instalarea ministrului Năsui, țara a dispărut de pe harta mondială a manifestărilor comerciale.

Solicităm Prim Ministrului să declanșeze de urgență o analiză a mandatului ministrului Năsui și să acționeze în consecință, prin demiterea sa. Orice zi de perpetuare a actualei stări de lucruri de la Ministerul Economiei aduce grave prejudicii mediului de afaceri, bugetului de stat, balanței de plăți a țării”, se mai arată în scrisoarea deschisă a Consiliului de Export al României.

Pentru încălcarea legilor, prin blocarea Programului de promovare a exporturilor, mediul de afaceri a declanșat deja procedura penală împotriva ministrului Economiei.