Directorul general al constructorului auto japonez Nissan Motor Co, Makoto Uchida, a declarat luni că va lucra pentru a îmbunătăţi performanţele financiare ale producătorului auto şi de asemenea pentru a coopera mai strâns cu partenerul francez Renault SA, transmite Reuters.

Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault, dar nu are drepturi de vot la grupul francez.

Makoto Uchida a devenit CEO al Nissan Motor Co la data de 1 decembrie, în condiţiile în care al doilea constructor auto nipon încearcă să îşi revină după o scădere a profitului la finalul unui an de turbulenţe generate de scandalul arestării lui Carlos Ghosn. Acesta era preşedinte atât la Nissan cât şi la Renault însă în luna noiembrie 2018 a fost arestat ca urmare a unor acuzaţii de nereguli financiare. Prăbuşirea lui Ghosn a scos la lumină unele probleme de guvernanţă la Nissan cât şi tensiunile existente în cadrul alianţei Renault-Nissan.

„Am trei cuvinte pe care le voi utiliza ca principiu după care mă voi ghida: respect, transparenţă şi încredere. Alianţa este vitală pentru atingerea obiectivelor noastre”, a spus Makoto Uchida în prima sa conferinţă de presă organizată la sediul Nissan de la Yokohama.

Una din principalele provocări cu care se va confrunta Uchida este scăderea profitului. Nissan a avertizat deja că se pregăteşte pentru cel mai mic profit din ultimii 11 ani şi a decis să reducă dividendele cu 65%. Acest avertisment vine într-un moment în care producătorii auto se confruntă cu o revoluţie tehnologică provocată de vehiculele electrice şi serviciile de ride-hailing.

De asemenea, Uchida trebuie să repare relaţiile deteriorate dintre Nissan şi Renault. După prăbuşirea lui Ghosn, Nissan şi Renault şi-au disputat selectarea directorilor şi membrilor consiliului de administraţie de la constructorul auto nipon precum şi propunerea de fuziune dintre Renault şi Fiat Chrysler, proiect care în cele din urmă a fost abandonat.

„Vrem să mergem înainte în relaţia noastră cu Renault, păstrându-ne în acelaşi timp independenţa”, a spus Makoto Uchida, 53 de ani.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit unul dintre cei mai mari producători mondiali de automobile.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.