Cea mai bună veste pentru români. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de joi, Legea privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie. Amintim faptul că legea a fost transmisă joi de Parlament pentru promulgare.

Totodată, legea a fost adoptată încă de pe data de 7 septembrie de Camera Deputaților, în calitate de for legislativ decizional, stabilind că va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

În ceea ce privește prevederile legii, actul normativ are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurilor de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Potrivit legii, măsurile de protecţie socială pot fi financiare, dar şi non-financiare, ele fiind finanțate de bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene.

Cine sunt consumatorii vulnerabili

Nu toți românii vor avea acces la acest ajutor de la stat. Legea spune că consumatorii vulnerabili trebuie să îndeplinească anumite reguli. Mai exact, „consumator vulnerabil de energie, denumit în continuare consumator vulnerabil – persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, necesită măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale”, se arată în document.

În același timp, conform sursei citate, ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat.

În ceea ce privește venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire,acesta este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, şi de 2.053 lei, în cazul persoanei singure.

Pe de altă parte, valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de: a) 250 lei/lună, pentru gaze naturale; b) 500 lei/lună, pentru energie electrică; c) 320 lei/lună, pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Persoanele singure sau familiile vulnerabile beneficiază lunar, inclusiv în perioada sezonului rece, de un supliment pentru energie în sumă fixă, acordat în funcţie de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de:

a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;

b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri. În situaţia în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 70 lei/lună.

De menționat este faptul că proiectul a fost iniţiat de Guvern, a intrat în procedură parlamentară în luna aprilie, a fost adoptat în 15 mai de Senat şi în 7 septembrie de Camera Deputaţilor.