Românii, păcăliți de Legea consumatorului vulnerabil. Cine va primi ajutor de căldură de la stat

Dumitru Chisăliță, expert în energie, a vorbit miercuri la Antena 3 despre legea consumatorului vulnerabil. Acesta spune că suma alocată este extrem de mică, subliniind că cei care vor fi eligibili pentru această lege vor primi între 25 -50 de lei, subliniind că facturile lor vor fi mult mai mari de atât.

În plus, expertul în energie a subliniat că această lege este ”o altă păcălească la ceea ce se întâmplă în momentul de față în criza energetică”.

„Este vorba de consumatorul vulnerabil care consumă gaze, energie electrică și lemne, dar care o folosesc exclusiv pentru încălzire. Din acest punct de vedere, suma alocată, și vorbim în special de gaze naturale, a fost extrem de mică, 250 de lei. Cei mai mulți care vor intra în această lege a consumatorului vulnerabil și vor primi bani, probabil vor primi undeva între 25 de lei și 40-50 de lei, pentru facturi care vor fi între 500 și 800 de lei la iarnă.”, a declarat Dumitru Chisăliță.

Legea intră în vigoare de la 1 noiembrie

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, stabilind că legea va fi aplicată începând cu 1 noiembrie 2021.

S-au înregistrat 281 voturi pentru, niciun vot contra şi o abţinere.

Proiectul are ca obiect de reglementare stabilirea criteriilor de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, a măsurile de protecţie socială pentru aceştia şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Măsurile prevăzute de acestă lege

Măsurile de protecţie socială pot fi financiare şi non-financiare. Ele se finanţează din bugetul de stat, din bugetele locale sau din fonduri europene. Măsurile financiare sunt:

  • ajutoare pentru încălzirea locuinţei,
  • pentru consumul de energie,
  • pentru acoperirea unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului,
  • pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum în locuinţă,
  • pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic,
  • ajutoare pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor,
  • ajutoare pentru conectarea la sursele de energie.

Măsurile non-financiare constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, inclusiv interzicerea deconectării de la sursele de energie pentru anumite categorii de consumatori vulnerabili, precum şi consilierea şi informarea transparentă şi accesibilă a populaţiei cu privire la sursele de energie, costuri şi proceduri de acces la acestea, în conformitate cu Legea 123/2012 şi cu OUG 33/2007.

sursa foto: Aleph.ro