Noi tensiuni sociale ameninţă Statele Unite, în condiţiile în care milioane de cetăţeni ar putea avea probleme financiare.

Milioane de americani riscă să ajungă în pragul sărăciei, după ce nu vor mai primi ajutor din partea statului

Luni, 6 septembrie, de Ziua Muncii în SUA, mai bine de 7 milioane de americani și-au pierdut ajutorul de șomaj, în urma expirării plasei de siguranţă financiară ce a fost implementată în contextul pandemiei, transmite The Hill.

Pe lângă încheierea programelor federale de ajutor de urgenţă, alţi 3 milioane de americani vor fi afectaţi de de pierderea unui spor de 300 de dolari acordat de guvern pentru ajutoarele de șomaj plătite de state.

Mai mult, administraţia de la Washington a precizat că nu există planuri privind extinderea programului federal de ajutoare sociale.

Jared Bernstein este membru în Consiliul Economic al Casei Albe, care îl consiliază pe președintele Joe Biden. El a declarat pentru Associated Press, referitor la economia SUA, că „avem un impuls puternic în direcția potrivită în beneficiul muncitorilor americani”, scrie Gândul.

Revenirea economiei americane nu merge conform aşteptărilor

Acordul de asistenţă financiară în valore de 1,9 trilioane de dolari a fost adoptat în luna martie. Termenul limită pentru acesta a fost stabilit pentru 6 septembrie, însă, la acel moment, păreau să arate că economia americană urmează să aibă o revenire spectaculoasă după ce vaccinurile au devenit mai disponibile publicului larg și era așteptată reluarea activităților sezoniere din cursul verii.

Totuşi, cifrele modeste din ultimele luni privind locurile de muncă au spulberat în mare parte aceste speranțe. Raportul publicat săptămâna trecută privind situația de pe piața muncii în luna august a notat o scădere a numărului de noi angajări.

Unii oficiali ai Administraţiei Biden sunt acum îngrijorați că eliminarea bruscă a acestor ajutoare îi va împinge pe mulți americani în sărăcie.

Începând cu martie 2020, autorităţile din SUA au plătit ajutoare de șomaj în valoare de 680 de miliarde de dolari.