Dobânzile ar putea scădea luna viitoare

Potrivit lui Christine Lagarde, dacă datele consolidează nivelul de încredere pe care îl are BCE, se va ajunge pe termen mediu la o inflație de 2%, care este de altfel obiectivul instituției.

„Dacă datele pe care le primim consolidează nivelul de încredere pe care îl avem – că vom ajunge pe termen mediu la o inflaţie de 2%, care este obiectivul nostru, misiunea noastră, datoria noastră – atunci este o posibilitate ridicată a unei decizii de politică monetară la reuniunea din 6 iunie”, a declarat aceasta într-un interviu pentru postul irlandez RTE One.

Christine Lagarde s-a arătat încrezătoare că inflația este sub control. Președintele BCE a mai menționat că previziunile pentru 2025 și 2026 arată că sunt aproape de țintă.

„Sunt într-adevăr încrezătoare că avem inflaţia sub control. Previziunile pentru 2025 şi 2026 arată că suntem aproape de ţintă, dacă nu chiar ajungem la ţintă. Deci, sunt încrezătoare că am ajuns la o fază de control”, a spus ea.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Facebook, Christine Lagarde)

Membrii Consiliului Guvernatorilor BCE evită să adopte o poziție fermă în ceea ce privește politicile referitoare la dobânzi, o perspectivă împărtășită de Lagarde într-un interviu acordat RTE One.

Într-un interviu distinct acordat publicației germane Handelsblatt, președintele Bundesbank, Joachim Nagel, a subliniat necesitatea prudenței după o eventuală scădere a dobânzilor.

Președintele Băncii Centrale a Germaniei a afirmat că nu ar trebui să se reducă dobânzile în grabă și să se pună în pericol tot ceea ce s-a realizat, având în vedere că incertitudinile rămân ridicate. Deși dobânzile sunt reduse pentru prima dată în iunie, acest lucru nu înseamnă că procesul trebuie să continue automat la următoarele reuniuni de politică monetară. Acesta a subliniat că nu se află pe pilot automat.

Inflația în zona euro a atins 2,4% în luna aprilie, iar analiștii anticipează că va ajunge la ținta BCE de 2% până în semestrul doi al anului 2025.

Băncile centrale din țările membre G7 se pregătesc să ia decizii importante

Amintim că băncile centrale din țările membre G7 se pregătesc pentru decizii importante referitoare la ratele dobânzilor, într-un context în care datele indică o încetinire a inflației. Cele mai mari economii ale lumii se vor reuni în nordul Italiei pentru a discuta aceste aspecte.

Informațiile privind inflația în cadrul G7 vor pregăti bancherii centrali pentru deciziile cruciale cu privire la ratele dobânzilor în luna iunie. Această discuție are loc exact în timpul întâlnirii lor în Italia, unde vor discuta despre starea economiei globale. Mai multe puteți citi aici.