Băncile din zona euro au redus semnificativ expunerea la Rusia cu peste jumătate, începând cu războiul din Ucraina. Această informație a fost dată luni de către Claudia Buch, noul președinte al Consiliului de Supraveghere al Băncii Centrale Europene.

Claudia Buch a adăugat că le-a cerut creditorilor care încă activează acolo să își întrerupă legăturile.

Expunerea directă la Rusia a înregistrat o scădere de 55%

Oficialul BCE a comunicat miniștrilor de Finanțe din zona euro că expunerea directă la Rusia a înregistrat o scădere de 55% între finalul lui 2021 și sfârșitul lui 2023.

„Expunerea directă la Rusia a scăzut cu 55% între finalul lui 2021 şi sfârşitul lui 2023”, le-a spus oficialul BCE miniştrilor de Finanţe din zona euro.

rusia
SURSA FOTO: Dreamstime

Unele bănci au reușit chiar să se retragă complet de pe piața rusă

Claudia Buch a declarat că unele bănci au reușit chiar să se retragă complet de pe piața rusă. Consiliul de supraveghere al BCE a făcut o solicitare tuturor creditorilor cu expunere semnificativă la Rusia. Li s-a cerut să-și accelereze eforturile de reducere a riscurilor. În acest sens, s-a stabilit o foaie clară de parcurs. Ea e necesară pentru reducerea activității și ieșirea de pe piața rusă.

„Unele bănci au reuşit chiar să se retragă complet de pe piaţa rusă. Consiliul de supraveghere al Băncii Centrale Europene a cerut tuturor creditorilor cu expunere semnificativă la Rusia să-şi accelereze eforturile de reducere a riscurilor, stabilind o foaie clară de parcurs pentru reducerea activităţii şi ieşirea de pe piaţa rusă”, a declarat Claudia Buch.

Conform unui economist citat de CNBC, perspectivele ca BCE să se îndepărteze de Rezerva Federală în ceea ce privește reducerea ratei dobânzii de referință vor fi probabil „deosebit de negative” pentru zona euro.

Probleme pentru zona euro

Recent, s-a aflat că datele recente privind inflația au susținut argumentele pentru o posibilă reducere a ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană în luna iunie, cu excepția unor surprize majore.

În contrast, Banca Centrală a Statelor Unite a menținut ratele dobânzilor neschimbate săptămâna aceasta. Comitetul Federal pentru Piața Deschisă a declarat miercuri că nu au fost realizate „progrese suplimentare” în încetinirea inflației spre ținta de 2%.

Rezerva Federală a reiterat că nu va reduce ratele dobânzilor. Acest lucru nu se va avea loc până când va avea „o încredere mai mare” că inflația revine în mod sustenabil către nivelul țintă. Această afirmație reprezintă o continuare a limbajului utilizat după reuniunile din martie și ianuarie.