Serghei Lavrov: Rusia este pregătită de o ciocnire cu Occidentul

Ministrul rus de externe interimar, Serghei Lavrov, a subliniat luni că Rusia este pregătită să facă față unui posibil conflict militar în Ucraina, dacă Occidentul decide să urmeze calea armelor în acest război, anunță Tass. Lavrov este în funcția de ministru de externe de aproape două decenii, ceea ce subliniază stabilitatea și influența sa în politica externă rusă.

Serghei Lavrov
SURSA FOTO: Dreamstime

„Este dreptul lor, dacă vor pe câmpul de luptă, să fie pe câmpul de luptă”, a afirmat Lavrov.

Declarația a fost făcută în timpul audierilor în Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului rus) în legătură cu reconfirmarea lui Lavrov în funcție în noul guvern condus de premierul Mihail Mișustin, în curs de formare, după ce președintele Vladimir Putin și-a început un nou mandat de șase ani în această lună.

Rusia și-a accentuat atenționările cu privire la riscurile unei confruntări directe cu NATO, în special după ce președintele francez Emmanuel Macron a admis posibilitatea trimiterii trupelor occidentale în Ucraina într-un moment ulterior.

Kremlinul a subliniat săptămâna trecută că o eventuală trimitere a trupelor NATO în Ucraina ar fi extrem de periculoasă. Președintele Vladimir Putin a avertizat că aceasta ar putea duce la o escaladare fără precedent, ajungându-se chiar la un al Treilea Război Mondial. De asemenea, Moscova urmărește cu atenție o petiție ucraineană care solicită o astfel de intervenție.

Lavrov este de părere că Occidentul dă un ultimatum Rusiei

Conform agenției de presă RIA Novosti, Lavrov a subliniat că negocierile de pace referitoare la Ucraina, programate să aibă loc în Elveția în luna viitoare fără participarea Rusiei, sunt percepute ca un ultimatum pentru Moscova. El a folosit o analogie, comparând situația cu o situație școlară în care elevul este criticat pentru notele sale slabe de către profesori în timp ce acesta nu se află în sală, ceea ce sugerează lipsa unei perspective echilibrate și a unei abordări constructive în aceste negocieri.

„Nu puteţi vorbi aşa cu nimeni, mai ales cu noi”, a spus Lavrov.

„Conferinţa… se rezumă la reafirmarea unui ultimatum pentru Rusia”, a adăugat el.

Conform relatărilor RIA Novosti, Kremlinul a subliniat în repetate rânduri că nu a respins niciodată posibilitatea de a negocia cu autoritățile de la Kiev. Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat recent că nu există în prezent premise pentru reluarea negocierilor, întrucât atât Ucraina, cât și Occidentul colectiv, excluzând un demers către pace, conform agenției de presă ruse.

Peskov a adăugat că situația poate evolua doar dacă Kievul este dispus să ia în considerare noile realități. El a subliniat că cerințele Moscovei sunt clare și bine-cunoscute.

Moscova susține că Ucraina ar trebui să accepte anexarea celor patru regiuni de către Rusia, alături de pierderea peninsulei Crimeea, și să adopte un statut de neutralitate. În plus, Moscova insista pentru reducerea dimensiunii forțelor armate și pentru „denazificarea” societății ucrainene, care implică schimbarea conducerii de la Kiev și eliminarea elementelor naționaliste, conform surselor media ucrainene.