Într-un interviu acordat la România Tv, Alexandru Rafila anunţă renunţarea treptată la restricţii. Acest lucru se va întâmpla în momentul în care numărul cazurilor grave din spitale se va diminua.

În acest sens, ministrul a vorbit despre actuala distuație din spitale. Potrivit acestuia, va mai dura o lună de zile până când România va relaxara măsurile și va intra în scenariile în care alte țări europene sunt deja.

„Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În conlcuzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări”, a declarat Alexandru Rafila la România Tv.

Printre restricțiile care urmează să fie ridicate, ministrul a enumerat modificarea programului magzinelor, a restaurantelor, dar și a diverselor tipuri de activități.

„S-ar putea să renunţăm mai devreme la restricţiile referitoare la închiderea restaurantelor şi a magazinelor la ora 22.00. Sincer vă spun, măsura de închidere a diverselor tipuri de activităţi a fost legată de o grijă căa o activitate prelungită face ca interacțiunile umane să fie şi ele prelungite şi corelate cu creșterea transmiterii”, a spus ministrul Sănătăţii.

El a explicat că măsura a fost luată peste tot și nu doar în România.

„Măsura nu a fost românească, ci peste tot există această restricţie cu limitarea orelor”,a completat Rafila, adăugând că într-o lună se va discuta de ridicarea majorităţii restricţiilor în România.

Alexandru Rafila, despre masca de protecție

În ceea ce privește decizia CCR privind neconstituţionalitatea purtării măştii de protecție în aer liber trebuie respectată, iar odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial aceasta nu va mai fi obligatorie, Rafila susține că nu știe cum este situația din punct de vedere juridic, însă știe că decizia trebuie respectată.

„Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar în mod evident în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte trebuie respectă decizia. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea în spaţiile libere, întradevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în exterior nu va mai fi obligatorie”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3.

Totodată, el a subliniat și importanța măști de protecție. Potrivit acesteia, utilizarea ei are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului.

„Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară. Dacă peste o săptămână sau două sau trei săptămâni nu vom avea această transmitere comunitară singur că oricum am fi renunţat la utilizarea măşti la spaţiile exterioare”, a mai spus Rafila.