Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a venit cu vești importante pentru millioane de români. El a spus că este posibil ca în a doua jumătate a lunii octombrie să se ajungă în București la o incidență a cazurilor de COVID de 6 la mie. El a cerut să nu se confunde atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină.

De la acest prag se intră în sistemul de învățământ online, cu excepția grădinițelor și creșelor. Sorin Cîmpeanu a explicat că decizia intrării sau nu a unei școli în online se va lua în funcție de rata de incidență anunțată vinerea în localitatea respectivă. Ea se va menține pentru durata întregii săptămâni următoare, indiferent de ratele de incidență la care se ajunge între timp.

„În București, astăzi avem o rată de infectare de 1,02, am depășit 1 la mie. La 1 august aveam 0,13 la mie, iar pe 31 august de șase ori mai mult, 0,78, deci într-o lună, între 1 și 31 august, am crescut de șase ori. Vom vedea.

În acest ritm, dacă nu înțelegem importanța vaccinării, este posibil să ajungă și Bucureștiul, în a doua parte a lunii octombrie, la 6 la mie. A nu se confunda atingerea pragului de 6 la mie cu intrarea în carantină”, a punctat ministrul educației.

Cât timp se va face școală online

Sorin Cîmpeanu crede că și dacă se va ajunge la intrarea școlilor în online, nu va fi pentru o perioadă lungă, ci pentru două săptămâni.

Conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, se ia în calcul rata de infectare valabilă pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni, iar scenariul stabilit este valabil pentru întreaga săptămână.

„Cu alte cuvinte, dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toată săptămâna viitoare școlile vor fi cu prezență fizică, chiar dacă luni, marți, miercuri se ajunge la 6,01 sau 6,05 la mie. Sunt praguri stabilite și asumate de autoritățile române – INSP, Ministerul Sănătății, CNSU”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: Suntem mult mai bine decât eram la începutul anului școlar trecut

În ceea ce privește pregătirea pentru școala online, ministrul spune că situația accesului elevilor la tablete și internet este mult mai bună decât la începutul anului școlar trecut, dar totuși, încă departe de a se asigura condițiile unei educații satisfăcătoare.

„Suntem mult mai bine decât eram la începutul anului școlar trecut, dar nu suntem atât de bine pe cât ar trebui. Nici din perspectiva conectivității, nici a disponibilității de echipamente, nici a formării cadrelor didactice, deși au făcut eforturi admirabile și – atenție – nicidecum din perspectiva platformelor dedicate evaluării. Un act educațional începe și se finalizează cu evaluare.

Nimeni nu are platforme dedicate evaluării, deci evaluările sunt total irelevante. Din acest motiv, ordinul de ministru prevede că la maximum posibil este școala online, pentru că nu suntem pregătiți. Suntem mai bine pregătiți decât în urmă cu un an, dar nu suntem pregătiți. Dacă nu suntem pregătiți, elevii vor acumula pierderi și mai mari din perspectivă educațională”, a spus Sorin Cîmpeanu.