Ministrul Educației prevestește dezastrul din Învățământ: Dacă se va păstra tendința pe care a intrat rata de infectare, școlile se vor închide.

Sorin Cîmpeanu face apel la cei implicați în sistemul educativ să se vaccineze, pentru a opri creșterea ratei de infectare.

Ministrul Educației prevestește dezastrul din Învățământ. Într-o lună se pot închide școlile

”Pentru București, rata de infectare astăzi este 0,78. Pe 1 august era 0,13 la 1000 de locuitori. Am avut o creștere de exact 6 ori.

Dacă menținem acest trend, dacă nu ne vaccinăm într-un număr suficient de important, să putem încetini ritmul de infectare, matematic vorbind, undeva prin luna octombrie e posibil să se ajungă la 6 la 1000.

Strict matematic, nu vreau să-mi depășesc competențele. A crescut într-o lună de șase ori”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, la emisiunea România 9 de la TVR 1.

Școlile se închid la rata de 6 la mie

În context, trebuie precizat că autoritățile au decis că școlile vor funcționa normal, cu prezență la clasă, până când incidența cazurilor Covid-19 ajunge la 6 îmbolnăviri la 1.000 de locuitori, rată cumulată la două săptămâni.

Elevii de peste 12 ani și profesorii ar putea să continue să meargă la școală și după acest prag, dar numai cei vaccinați. Ceilalți vor participa, respectiv preda, online.

Cîmpeanu a explicat că acest posibil scenariu nu îi dezavantajează pe elevii de peste 12 ani nevaccinați, ci îi avantajează pe cei imunizați.

”Nu vom dezavantaja persoanele vaccinate”

”Practic, toţi participanţii la această discuţie au agreat că şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultimele. Din această perspectivă, am agreat, sub rezerva validării la nivel CNSU, că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie.

Peste pragul de 6 la mie sigur că apar o serie de condiţii, aceste condiţii nu vor dezavantaja persoanele vaccinate, fie că vorbim de elevi cu vârsta peste 12 ani, fie că vorbim de cadre didactice.

Peste pragul de la 6 mie lucrurile se vor întâmpla separat în funcţie de vârstă, în funcţie de specificul activităţii, iar la carantină, sigur că da, se opreşte întreaga activitate.

Eu personal îndrăznesc să sper că nu vom ajunge la pragul de 6 la mie, deci vom putea menţine toate şcolile deschise”, a declarat recent ministrul Educației.

Evoluția ratei de infectare a făcut însă ca optimismul său să se mai modereze.

Sursă foto: Facebook, Guvernul României.