Deputatul ALDE Ion Cupă, viceliderul Grupului ALDE de la Camera Deputaţilor, a explicat, într-un interviu acordat RFI, de ce a votat pentru ruperea alianţei dintre PSD şi ALDE, iar apoi a acceptat un post în Guvern. Viorica Dăncilă l-a propus pe Ion Cupă pentru şefia Ministerului Energiei, iar această propunere i-ar putea aduce excluderea din partid, potrivit dorinţelor lui Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat de ce a votat pentru ieşirea de la guvernare, iar apoi a acceptat poziţia propusă de premierul Dăncilă, Ion Cupă a oferit un răspuns ambiguu: ”E adevărat că am votat în partid pentru ieșirea de la guvernare, dar după aceea mi-am asigurat libertatea de a discuta pentru că nu am mai votat absolut nimic și le-am spus că nu e bine… pentru că nu a fost discutată poziția mea”.

Deputatul ALDE își motivează acțiunile politice, afirmând că, în momentul în care a votat pentru ruperea alianței cu PSD și ieșirea de la guvernare, nu știa că Tăriceanu nu va mai candida la prezidențiale. Cupă mai spune că, alături de alți colegi din partid, vrea să readucă ALDE ”pe drumul cel bun”, susținând că ieșirea de la guvernare nu a fost cea mai bună alegere.

Ion Cupă acuză ”managementul defectuos” de la vârful partidului pentru situaţia în care a ajuns acum ALDE, însă nu-l arată cu degetul pe Tăriceanu, ci-l consideră mai degrabă vinovat pe secretarul general Daniel Chiţoiu. Totuși, Ion Cupă îl critică indirect și pe Tăriceanu, despre care spune că a luat decizii importante, precum cea a alianței cu partidul Pro România al lui Victor Ponta, fără a se consulta cu colegii din ALDE.

Deputatul ALDE este sigur că nu va fi exclus din partid, așa cum dorește președintele Tăriceanu. ”Nu e așa ușor să dai afară un vicepreședinte, membru fondator al partidului”, spune, încrezător, Ion Cupă.