Schimbare uriașă în învățământ! Ce se întâmplă cu diferențele salariale între personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar

Inițiatorii acestei propuneri legislative de modificare a Legii educației sunt deputaţi ai PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Propunerea a fost deja depusă la Camera Deputaților.

Deputatul PNL Luminiţa Barcari susţine, în expunerea de motive, în numele iniţiatorilor, că există diferenţe de salarizare între personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare şi personalul didactic auxiliar din şcoli, fapt care creează „frustrări şi nemulţumiri justificate”.

„Deşi personalul nedidactic din cadrul inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti este personal cu studii superioare de specialitate în domeniile în care lucrează şi răspunde, alături de inspectorii şcolari, de bunul mers al procesului instructiv-educativ, de funcţionarea tuturor domeniilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat/conexe şi monitorizează activitatea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic la nivel judeţean, a rămas singura categorie de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat cu nivel de salarizare inferior personalului didactic auxiliar din şcoli, fapt ce creează frustrări şi nemulţumiri justificate, producând, totodată, o tratare discriminatorie faţă de restul salariaţilor din sistemul de învăţământ preuniversitar de stat”, explică aceasta.

Deputatul mai spune că  „o comparaţie obiectivă între aceste funcţii arată că sunt diferenţe aberante între salariile brute ale celor două categorii de salariaţi”.

Salariile din prezent

Salariile personalului didactic auxiliar din şcoli sunt: administrator financiar (contabil) – 8.804 lei brut, secretar – 8.035 lei brut, administrator de patrimoniu – 6.155 lei brut, în timp ce un consilier juridic, auditor, consilier sau expert din cadrul inspectoratului şcolar „are un maxim posibil 5.894 lei brut”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit deputatului liberal ”de-a lungul timpului, atribuţiile, responsabilităţile şi volumul de muncă al personalului nedidactic din inspectoratele şcolare a crescut constant, salarizarea rămânând nemodificată”.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Camerei Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.

Sursă foto: Dreamstime