Klaus Iohannis a semnat decretul! Legea privind organizarea judiciară a fost promulgată de șeful statului.

Prin urmare, completurile de judecată pentru apeluri revin la formatul alcătuit din doi judecători.

Klaus Iohannis a semnat decretul! Legea inițiată de liberali a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea pentru modificarea şi completarea art. 54 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care prevede revenirea la completuri de judecată la apel formate din doi judecători.

„Apelurile se judecă în complet format din 2 judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”, prevede legea.

Actul normativ mai menţionează că „recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel”.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, se abrogă Ordonanţa de Urgenţă nr. 215/ 2020 privind adoptarea unor măsuri în materia alcătuirii completurilor de judecată în apel, aprobată prin Legea nr. 85/2021”, mai prevede legea.

”Guvernul Cîţu, la iniţiativa ministrului Justiţiei, Stelian Ion, a adoptat OUG 215/2020 prin care a amânat până la data de 31 decembrie 2022, creşterea numărului de judecători în completurile de apel ca să facem concursurile de admitere în magistratură.

PNL consideră că nu e suficientă amânarea şi e necesară abrogarea acestei norme pentru a nu permite riscul paralizării totale a activităţii instanţelor de apel.

”E nevoie să acoperim deficitul de personal”

E nevoie să acoperim deficitul de personal din sistemul judiciar, nu să-l golim de magistraţi profesionişti”, a explicat senatoarea liberală Iulia Scântei în Parlament, înainte de votul pentru adoptarea legii.

În plus, Președinția anunță vineri că Președintele României, Klaus Iohannis, a mai semnat următoarele decrete:

– Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (PL-x 75/01.02.2021);

– Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la București, la 5 septembrie 2020 (PL-x 143/06.04.2021);

– Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020, și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020 (PL-x 128/22.03.2021);

– Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor de poliție Stan Cristian-Ionuţ din Ministerul Afacerilor Interne.

Sursa foto: Capital.