Coaliţia PNL-USR-PLUS-UDMR este foarte aproape de a-şi îndeplini una dintre promisiunile din campania electorală. Desfiinţarea SIIJ este foarte aproape. Chiar ministrul Justiţiei, Stelian Ion a făcut anunţul.

SIIJ va fi desfiinţată de către Parlament

Declaraţiile lui Stelian Ion vin în contextul în care Comisia de la Veneția a recomandat desființarea Secției Speciale și eliminarea amendamentelor votate în Camera Deputaților. „Secția trebuie desființată. Este foarte clar și rezultă acest lucru din avizul Comisiei de la Veneția că trebuie refăcută competența DNA, DIICOT și a celorlalte unități de parchet.

Cum Parlamentul a înființat această secție, tot el o și poate desființa. Varianta corectă ar fi cea propusă de Guvern și acesta este mesajul pe care îl voi duce în coaliție miercuri. Se va propune o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ. Azi am primit avizul. Dacă nu săptămâna aceasta, săptămâna viitoare va fi o sesiune extraordinară pentru desființarea SIIJ”, a explicat ministrul într-o conferinţă de presă.

Stelian Ion anunţă şedinţă de coaliţie

Mai mult, Stelian Ion anunţă şedinţă de coaliţie pe acest subiect. „Așa cum spuneam, miercuri voi merge în Coaliție cu acest aviz. Am solicitat avizul pentru a avea un sprijin în aceste discuții. Nu văd niciun motiv pentru ca acest proiect să nu fie acceptat. Avem argumente foarte importante, suplimentare.

Aștept din partea colegilor din Coaliție să-și respecte cuvântul dat și programul de gurvernare, acolo unde scrie negru pe alb desființarea SIIJ. Vom vedea care fi răspunsul celorlalți colegi, însă, eu mă aștept să fie un răspuns pozitiv”, a adăugat Stelian Ion.

Întrebat dacă va propune Coaliției modificarea legii Avocatului Poporului, astfel încât să fie o procedură clară de revocare, Stelian Ion a evitat un răspuns clar „Această chestiune se va discuta în Coaliție, însă orice clarificare a legislației este necesară și nu este opțională. Indiferent că plac sau nu unele decizii ale Curții, ele trebuie respectate”, a spus ministrul.

Stelian Ion crede că va exista un consens în Coaliție. „Soluțiile decurg din modul în care suntem priviți și de partenerii noștri. Sunt niște priorități pe care ni le-am asumat împreună. Nu văd o astfel de posibilitate. Însă, USR-PLUS va lupta foarte ferm pentru respectarea programului de guvernare.

Vom vedea. Nu aș vrea să anticipăm pentru că toată lumea trebuie să citească acest aviz pentru a se convinge că ce am spus eu azi este realitatea”, a mai spus ministrul Justiţiei care s-a referit şi la şefia DIICOT.

„Lucrurile sunt în analiză și sunt două soluții: fie va fi delegat actualul procuror adjunct pe funcție de conducere, pentru a avea tot sprijinul, fie voi demara procedura de selecție pentru această funcție”, a încheiat ministrul.

Sursa foto INQUAM / Ilona Andrei