Decizie de ultim moment despre legea pensiilor! Proiectul de lege (PL-x 727/2023) a fost analizat luni de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. În urma dezbaterilor, parlamentarii din comisie au luat următoarea hotărâre.

Proiectul legii pensiilor, elaborat de Guvern, a fost adoptat luni în plenul Camerei Deputaţilor. Au fost înregistrate 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotriv㔺i 17 abţineri.

Proiectul a primit anterior raport de adoptare cu mai multe amendamente în cadrul Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

Decizie de ultimă oră pentru legea pensiilor

Amintim că parlamentarii AUR au protestat cu pancarte, la ședința comisiei de muncă. Acestea prezentau mai multe mesaje de nemulțumire. „Femeia este o comoară”; „Apărăm bătrânii țării”; „Fără speciali” sau „Vrem mărire cu 60%. Cine dă mai mult?” erau doar câteva dintre mesaje.

„Dacă această lege trece, pensiile și salariile viitoare sunt tăiate. (…) Bugetul României e deja în faliment. Legea aruncă România în brațele FMI”, a subliniat fostul premier Florin Cîțu.

La rândul lui, deputatul AUR Antonio Andruşceac a criticat, în plen, proiectul legii pensiilor. Acesta a susținut că proiectul „adânceşte” inechităţile existente şi nu prevede resursa bugetară. Totodată, s-a arătat nemulţumit de lipsa unor „dezbateri reale” şi a unui „timp rezonabil” în care să fie depuse şi discutate amendamente.

„Cum putem vorbi doamnă ministru de eliminarea inechităţilor, când începem cu o adâncire a acestor inechităţi, când începem cu o indexare pe care dumneavoastră, în mod populist, o numiţi ‘mărire’ a pensiilor? Şi, de abia când aceste inechităţi sunt şi mai mari, cei care au pensii foarte, foarte mari primind la indexare nişte sume mult mai mari, iar cei care au pensii foarte mici primind mai nimic vorbim despre recalculare? Cum putem să credem că lucrurile acestea – chiar şi în formula pe care aţi propus-o şi o să o votaţi astăzi, cu majoritatea largă pe care o aveţi – vor fi duse la bun sfârşit, când nu aţi putut niciodată să ne spuneţi care este sursa bugetară?

Cum vă veţi înţelege cu cei de la Banca Mondială dacă ceea ce am pus în această lege nu este conform cu raportul pe care îl vor da ei, raport care trebuia să existe înainte? La fel şi cu ceea ce a cerut UE. Şi v-a spus clar şi UE că nu există niciun fel de restricţii europene în ceea ce priveşte legiferarea zonelor speciale de muncă”, a întrebat Andruşceac, membru al Comisiei de muncă.

Deputatul UDMR Eva Csep a subliniat că actul trebuie să fie modificat

Proiectul a fost criticat de mai mulți deputați. De exemplu, deputatul UDMR Eva Csep a subliniat că actul trebuie să fie modificat pentru a face „o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”.

„Fiecare dintre noi are responsabilitatea votului de astăzi faţă de românii, faţă de cetăţenii acestei ţări, care o să fie afectaţi în perioada următoare de aceste modificări legislative. O pătrime din populaţia României va beneficia de aceste modificări legislative pe care le vom vota noi astăzi. Ştim foarte bine că legea prezentată de Guvern este una la care am depus mai multe amendamente, pentru că fiecare lege este una perfectibilă. Totuşi, aceste amendamente depuse, în ciuda faptului că am vrut să promovăm în continuare, ca UDMR, acele valori ale familiei în care avem grijă de la nou-născuţi până la seniori, bunicii noştri, nu au fost acceptate de Guvern, reprezentanţii partidelor de guvernământ.

Trebuie să ne facem griji şi în continuare, pentru că, prin amendamentele noastre, am propus un mod de calcul diferenţiat pentru femeile care au născut copii în România, pentru aceste perioade asimilate cu 0,25 de puncte, pentru anii, lunile petrecute acasă cu creşterea copilului. Este bătaie de joc faţă de femeile din România care nasc copii, care îşi asumă să crească o familie cu 0,25 de puncte plătite. Credem că acestea trebuie modificate. (…) Pe de altă parte, trebuie să purtăm şi grija bătrânilor cu pensii foarte mici. În total, în România, sub 1.500.000 de persoane au pensie sub 1.500 lei. Stimaţi colegi, vă rog să luaţi în calcul ce aţi putea face într-o lună cu 1.500 de lei după o viaţă întreagă de lucrat. Eu cred că trebuie să vă gândiţi la aceste modificări şi să facem o lege care funcţionează în viitor mult mai bine şi chiar ajută la problemele pensionarilor”, a afirmat Eva Csep.

Marius Budăi spune că legea pensiilor a fost dezbătut timp de patru ani şi jumătate

Deputatul PSD Marius Budăi a amintit de faptul că acest act normativ a fost dezbătut timp de patru ani şi jumătate.

„Colegii de la USR, în 2021, când aţi fost la Guvern, zero lei la pensii şi acum le plângeţi de milă, vă legaţi cu lanţuri de legile speciale. Noi nu am avut ce să eliminăm că le-a eliminat colegul dumneavoastră, Stelian Ion. Singura chestiune care este importantă este dezbaterea. Şi e fals să spui că nu a fost dezbatere. Această lege vine din esenţa Legii 127, o lege dezbătută timp de doi ani şi ceva. Eu, personal, le mulţumesc colegilor de la minister cu care am lucrat la această lege şi s-a dezbătut, după ce s-a dezbătut timp de doi ani jumătate, încă doi ani de zile împreună cu Banca Mondială şi Comisia Europeană. Să spui că o lege care s-a dezbătut timp de patru ani jumătate nu s-a dezbătut e puţin forţat, a menţionat Budăi.

Violeta Alexandru spune că proiectul a ajuns să genereze „haos şi teamă”

La rândul ei, deputatul neafiliat Violeta Alexandru a spus că proiectul a ajuns să genereze „haos şi teamă”, deşi ar fi trebuit să fie cel mai clar dintre subiectele dezbătute de coaliţia de guvernare.

„În ultimele săptămâni s-a simţit un haos într-o chestiune care trebuia explicată cu subiect şi predicat, explicată încă o dată, de şapte ori, nu cu o fostă preşedintă de la Casa de Pensii, nu cu cine este preşedinte în Casa de Pensii. Trebuia explicat de factorul decizional ori de câte ori era nevoie. O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt. Nevăzătorii se întreabă… Mă caută pe mine, vă caută pe trei sferturi dintre dumneavoastră, aveţi, n-aveţi treabă cu subiectul, vă caută disperaţi, ceea ce vă arată ceva. Unul dintre cele mai importante subiecte de reformă, anunţat de atâţia ani şi care urma să fie dezbătut şi care trebuia să fie un subiect de claritate pentru toţi pensionarii, a ajuns să genereze un haos şi o teamă”, a spus Violeta Alexandru.

La dezbateri a fost prezent și ministrul Muncii

La dezbateri a fost prezent și ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. Aceasta a susținut că noua legislație, care prevede un val de recalculări care ar trebui să fie încheiate la 1 septembrie 2024, aduce mai multe modificări. Una dintre ele ar fi că nu vor mai exista diferențe între pensii pentru același loc de muncă și pentru aceeași vechime.

„În cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”, arată una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților.

A fost adoptat și un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă

De asemenea, a fost adoptat și un amendament care vizează pensiile celor care au lucrat în condiții grele de muncă. Decizia respectivă a fost luată după protestele minerilor.  Totodată, liderii coaliției de guvernare au convenit ca minerii să se poată pensiona în continuare în condițiile actuale.

Amendamentul adoptat în comisii prevede următorul lucru. Vârsta de pensionare a acestora trebuie să fie redusă cu 20 de ani, pentru cei care au lucrat în subteran și cu 15 ani pentru cei care au lucrat la suprafață.

Amintim că proiectul privind noua lege a pensiilor a fost adoptat de Senat săptămâna trecută, în urma unei ședințe cu scandal.