Pe 29 octombrie, de Ziua Mondială a Accidentului Vascular Cerebral (AVC), ministerul Sănătății a dezvăluit o schimbare radicală în abordarea tratamentului și recuperării pacienților care au suferit un accident vascular cerebral.

Schimbare majoră în tratamentul și recuperarea pacienților cu accident vascular cerebral

Această strategie are scopul de a îmbunătăți dramatic viața zecilor de mii de români afectați de această patologie în fiecare an, a transmis ministerul.

„Ziua Mondială a Accidentului Vascular este un moment simbolic care atrage atenția asupra importanței programelor de prevenție, diagnostic, tratament acut și reabilitare adecvate pentru o patologie care schimbă în mod radical viețile a zeci de mii de români în fiecare an”, arată ministerul Sănătății.

În acest an, Ministerul Sănătății a introdus un atestat de studii complementare cu accent pe pregătirea medicilor pentru efectuarea procedurilor neurointervenționale, inclusiv tratamentul endovascular al AVC prin trombectomie mecanică.

Ministerul a publicat în transparență decizională actele normative necesare pentru un nou program de acțiuni prioritare care va oferi finanțare directă pentru neuroreabilitarea precoce a pacienților cu accident vascular cerebral internați în secțiile de neurologie.

Este esențial, deoarece permite pacienților să înceapă procesul de recuperare în faza acută a bolii, când creierul are cea mai mare capacitate de a se reface, punctează ministerul.

„Anumite categorii de pacienți care în prezent nu beneficiază de inițierea procesului de reabilitare în faza acută a patologiei, atunci când neuroplasticitatea creierului încă permite recuperarea funcțională, vor fi ajutați să-și recâștige mobilitatea, îmbunătățindu-și astfel calitatea vieții”, arată ministerul Sănătății.

Prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC

Strategia națională pentru combaterea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare urmărește să mărească accesul la prevenție și tratament pentru pacienții cu AVC. Comisiile de specialitate de cardiologie și neurologie ale Ministerului Sănătății, împreună cu experți din cadrul societăților profesionale și societăților internaționale de profil au lucrat la această strategie. Aceasta este în prezent în etapa de consultare publică.

Bolile cerebrovasculare reprezintă una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate în România. Anual, peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral.

Ministerul Sănătății transmite și că, în cursul acestui an, Alexandru Rafila a semnat declarația Stroke Action Plan for Europe (SAP-E), reafirmând angajamentul României pentru combaterea acestei boli, prin implementarea politicilor de sănătate ce urmăresc scăderea numărului de cazuri de AVC și tratarea acestora în centre specializate (unități „stroke”).