SUA ar putea întoarce spatele Ucrainei

Ce va face Donald Trump dacă va fi reales președinte al SUA? John Brennan, fostul șef al Agenției Centrale de Informații din SUA (Central Intelligence Agency – CIA) crede că o eventuală realegere a lui Donald Trump ar putea duce la o reducere semnificativă a finanțării ajutorului militar destinat Ucrainei. Acest pas ar putea fi interpretat de Rusia ca „o undă verde” în ceea ce privește extinderea războiului din Ucraina.

John Brennan
John Brennan (SURSA FOTO: YouTube, FRONTLINE PBS | Official)

Declarațiile sale au fost făcute în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spunea pentru Politico că l-a invitat pe Donald Trump să viziteze frontul de război, atât în mod public, cât și mod privat. Donald Trump se arată interesat de propunerea sa, dar nu a confirmat, încă, o dată exactă pentru vizita sa. Volodimir Zelenski a respins speculațiile din presa internațională, conform cărora războiul ar putea fi rezolvat prin cedarea unor teritorii ucrainene Rusiei.

„Dacă înțelegerea este că noi doar ne cedăm teritoriile și aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă.Am spus că am dori ca Donald Trump să vină în Ucraina, să vadă totul cu ochii lui și să tragă propriile concluzii. În orice caz, sunt gata să mă întâlnesc cu el și să discutăm această problemă”, a zis oficialul ucrainean.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit lui John Brennan, fostul președinte al SUA ar putea submina eforturile militare ale Ucrainei, dând instrucțiuni oficialilor americani din Serviciile de Informații să înceteze colaborarea cu partenerii ucraineni.

„Iar asta i-ar da undă verde lui Vladimir Putin să încerce să încerce să aproape înghită Ucraina. Și, din păcate, cred că asta îl va încuraja pe Vladimir Putin să privească flămând spre restul Europei. Viitorul Ucrainei și al Europei este mai sigur dacă Joe Biden este ales. Dacă Donald Trump este ales, asta schimbă totul și vor apărea întrebări serioase cu privire la voința Statelor Unite de a rezista în fața agresiunii rusești în viitor”, a zis el.

Ministrul de Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, David Cameron, n-a reușit să-l convingă pe oficialul american să influențeze facțiunea PRO-Rusia din Partidul Republican să susțină noul pachet de ajutor pentru Ucraina, ce se află, momentan, blocat în Congresul SUA.

Totuși, președintele Ucrainei este încrezător că noul pachet de ajutor va fi adoptat.

David Cameron
David Cameron (SURSA FOTO: www.gov.uk)

Donald Trump nu conștientizează importanța NATO

John Brennan, care și-a dat demisia la scurt timp după instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, a dezvăluit că el nu apreciază semnificația NATO.

„Am putut vedea în special că el nu a înțeles importanța relațiilor Statelor Unite cu aliații și partenerii noștri străini. El are puțină recunoaștere pentru relația transatlantică, pentru NATO.”

Într-un miting de campanie în februarie 2024, politicianul american a spus personal că nu va apăra aliații din NATO de posibilele atacuri ale Rusiei. Ba mai mult, a zis că îl va încuraja pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, să acționeze liber.

Este profund îngrijorat din cauza republicanilor „necinstiți” care îl sprijină politic pe Donald Trump, în ciuda discursului său.

„Din păcate, Donald Trump și unii dintre susținătorii săi continuă să folosească un limbaj care uneori incită la violență. Donald Trump, de exemplu, a vorbit despre o baie de sânge dacă Joe Biden va fi reales.

În Statele Unite, potențialul de violență este alimentat de politicienii care încearcă să insufle frica în rândul cetățenilor. Acest lucru mă îngrijorează pe mine și pe alții din comunitatea de securitate națională”, a adăugat oficialul american.