Vladimir Putin vorbește despre criza demografică din Rusia

Preocuparea lui Vladimir Putin în legătură cu criza demografică devine tot mai evidentă. Într-o declarație recentă, el a transmis că Rusia va fi nevoită să apeleze la „împrumutarea” de forță de muncă din alte state. Liderul susține că Rusia nu are prea multe alternative.

Conform avertizării exprimate joi de către președintele rus, Rusia se va confrunta cu necesitatea de a spori productivitatea muncii sau de a importa forță de muncă.

Totul trebuie pus în contextul crizei demografice determinate de îmbătrânirea populației. Această informație a fost transmisă de agenția EFE.

„Nu avem multe opţiuni: avem nevoie să aducem forţă de muncă din străinătate sau să creştem productivitatea muncii”, a precizat dictatorul.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui discurs susținut de Putin la cel de-al XII-lea Congres al Federației Sindicatelor Independente din Rusia.

Putin preconizează că, în lumina provocărilor demografice, economia rusă va înfrunta în anii viitori o cerere crescândă, chiar o criză, în ceea ce privește mâna de lucru.

„În anii următori economia rusă va experimenta o mare nevoie, inclusiv o criză, de forţă de muncă”, transmite Putin.

Pe măsură ce companiile din Rusia se confruntă deja cu dificultăți în găsirea forței de muncă, autoritățile au intensificat măsurile împotriva imigrației ilegale.

Această acțiune a devenit mai stringentă mai ales după atacul terorist care a avut loc pe 22 martie în sala de concerte Crocus City Hall din Moscova. Atacul a fost comis de patru cetățeni tadjici. El a provocat moartea a cel puțin 144 de persoane și rănirea a peste 500.

Rusia
Rusia / SURSA FOTO: Dreamstime

Putin cere modernizarea producției în Rusia

În aceeași declarație, președintele Rusiei a îndemnat sindicatele să pună presiune asupra mediului de afaceri pentru a promova modernizarea producției și adoptarea noilor tehnologii. Putin a subliniat că nu există motive de teamă în privința șomajului.

Potrivit lui, cererea de forță de muncă este suficient de mare pentru a absorbi oferta suplimentară creată prin aceste schimbări.

Potrivit afirmațiilor lui Putin, șomajul nu trebuie perceput ca o amenințare semnificativă în Rusia.

„Nu trebuie să ne temem de o eliberare excesivă a forţei de muncă. În realitate nici nu avem şomaj. Nu aceasta este ameninţarea”, a explicat Vladimir Putin.

El a subliniat că rata șomajului în prezent în Rusia este la un nivel minim istoric, fiind sub 3%.

În discursul său, Putin a dezvăluit că în curând va susține semnarea unui acord între guvern, reprezentanții patronatelor și sindicate. Acesta va viza acoperirea necesității de forță de muncă, consolidarea mecanismelor de instruire profesională și garantarea protecției sociale pentru muncitori.

În contextul deficitului de forță de muncă din Rusia, pe lângă îmbătrânirea populației, o contribuție semnificativă este adusă și de mobilizarea a sute de mii de soldați. Ei au fost retrași din activitatea lor profesională pentru a participa la conflictul din Ucraina. De asemenea, creșterea producției militare a determinat reorientarea unui număr semnificativ de muncitori din alte sectoare spre industria militară.