Isabel Díaz Ayuso a apărut triumfătoare în balconul sediului Partidului Popular (PP) alături de liderul formaţiunii: „Libertatea a câştigat!”. Capul de listă al partidului a obţinut o victorie fără drept de apel în alegerile regionale de la Madrid. Ea se impune hegemonic pe partea dreaptă, făcând stânga să se retragă mult şi speră să facă din această victorie trambulina recuceririi puterii la nivel naţional, transmite Les Echos.

Scrutinul a fost la nivel local, dar amploarea succesului dă peste cap dinamica politicii spaniole. Primele efecte s-au făcut simţite de marţi seara, chiar înaintea publicării rezultatelor definitive, cu demisia surpriză a lui Pablo Iglesias. Liderul Podemos a anunţat sfârşitul carierei sale politice, după ce nu a ştiut să-şi redreseze partidul.

Al doilea mandat confortabil

Isabel Díaz Ayuso începe acest al doilea mandat fără să trebuiască să negocieze o coaliţie, datorită celor 65 de locuri obţinute în parlamentul regional. Este de două ori mai mult decât acum doi ani, când nu a obţinut decât 30 de mandate. Ea singură câştigă mai mulţi deputaţi decât toate partidele de stânga reunite (58 de aleşi), înghite electoratul centriştilor din Ciudadanos care nu intră în parlament. Nu va trebui deci să accepte aleşi de extrema dreaptă (Vox) în guvernul ei.

Această victorie repune în şa Partidul Popular, după ani dificili. Toate criticile se îndreaptă spre şeful guvernului socialist, Pedro Sánchez. “E o moţiune de cenzură democratică împotriva Sanchismului”, proclama marţi seara liderul PP, contând pe efectul de antrenare ca să înceapă o schimbare de ciclu şi să recucerească puterea.

Schimbare de ciclu începută

Rămâne de văzut dacă rezultatele de la Madrid pot fi replicate la scară naţională. “Este oare posibil să guvernezi în Spania cu opoziţia de la Madrid şi fără sprijinul clar al Cataloniei?”, se întreabă editorialistul Enric Juliana în ziarul “La Vanguardia”. Guvernul nu este pus în discuţie, dar schimbarea de ciclu a început şi lunile următoare vor fi complicate pentru Pedro Sánchez. Pare slăbit de deruta candidatului său la Madrid cât şi de semnele evidente de decădere a aliatului său din coaliţie, Podemos, şi de dispariţia unei opţiuni centriste. Va avea în faţa sa un Partid Popular reînarmat şi gata de bătălie pentru accelerarea ţinerii de alegeri legislative anticipate.

Perfect necunoscută în urmă cu doi ani, Isabel Díaz Ayuso s-a transformat într-un adevărat fenomen politic. Ea triumfă graţie unei politici împotriva curentului, aceea de a lăsa magazinele şi hotelurile deschise de luni de zile la Madrid în ciuda unei rate ridicate de contagiune, ceea ce a dus la proteste chiar în propriul partid. Campania sa agresivă cu accente populiste, bazată pe oboseala pandemică şi saturaţia populaţiei, şi-a atins ţinta revendicând “libertatea de a trăi în modul propriu Madridului”.

Pe partea stângă, înfrângerea socialiştilor este severă. Candidatul lor dă înapoi până la 24 de locuri faţă de 27 la alegerile din 2019. Este devansat chiar de mica formaţiune aflată mai la stânga Más Madrid, condusă de Mónica Garcia, tânără medic necunoscută marelui public care obţine 34 de locuri. Ea se profilează drept marea promisiune a unei noi stângi ecologiste şi feministe.