Această companie deszăpezeşte un sector din București de 20 de ani. Primăria nu a mai organizat licitaţie din 1999. Contractele încheiate atunci de primarul Viorel Lis erau valabile pentru cinci ani.

În Sectorul 2, primăria plătește 3 milioane de euro pentru deszăpezire, indiferent dacă e zăpadă sau nu. Primăria virează în contul acestei firme, de 20 de ani, zeci de milioane de euro.

Conducerea instituţiei a ignorat şi legislaţia, şi decizii definitive date de instanţă, care o obligau să organizeze licitaţie. Mihai Toader, primarul Sectorului 2 a refuzat să dea un răspuns. L-a desemnat pe viceprimar să stea de vorbă cu reporterii Digi24.
Scandalos. Un sector din București va plăti 3 milioane de euro pe nimic. 

Contractul de deszăpezire din Sectorul 2 are o valoare de 24 de milioane de lei. O treime din această sumă este alocată deszăpezirii propriu-zise, adică șase milioane de lei pentru cheltuieli cu utilajele plus două milioane de lei, pentru sare și nisip. Celelalte două treimi sunt alocate pentru așteptare, vorbim despre peste 15 milioane 700 de mii de lei, adică aproape 3 milioane și jumătate de euro.

“Așteptarea sunt acei oameni care dorm 24 de ore din 24 în campusul nostru de aici și în momentul în care trebuie să intrăm în dispozitivul de lucru, în zece minute colegii mei sunt la volanul mașinilor. Nu știu câte milioane, dar încasează așteptare. Nu este normal?, a spus Ilie Ciuclea, patronul Supercom, fost senator PSD, pentru Digi24.

Din 2004, primăriile de sector au fost obligate să organizeze licitaţii. Tot ce au făcut, însă, a fost să prelungească, prin acte adiţionale, contractele existente. Patru ani mai târziu, povestea s-a repetat. Consiliul Concurenţei a intrat atunci pe fir.

“De ce? Pentru că erau contracte care se prelungeau din 5 în 5 ani. Nu se organizau licitații. Atunci consiliul a deschis investigația în 2008, am terminat-o în 2009. Am cerut primăriilor de sector să facă licitații, nu au făcut în 6 luni, atunci ne-am adresat instanțelor”, declară Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

 

Acțiunea a vizat sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6. Sectorul 5 folosea angajaţi proprii pentru astfel de servicii. În octombrie 2015, Curtea de Apel București a obligat toate primăriile de sector să organizeze licitații publice. Primăria Sectorului 2 a atacat decizia. Automat, a amânat și licitaţia.

“Nu știu care a fost motivația din 2004. Dar vă spun că anul trecut a pornit licitația, au pornit procedurile pentru a achiziționa un contractant. Nu spun altul, că poate fi același. Nu cred că e vorba de a prefera o anumită firmă. Vorbesc de cel puțin ultimii doi ani. E varianta legală. Nu poți opri acest contract. Dacă oprești contractul, vă dați seama unde se poate ajunge? E o utilitate strict necesară”, spune Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2.

Pe 14 iunie 2018, instanța a decis definitiv că primăriile trebuie să organizeze licitații în maximum 3 luni. Ce-i drept, primăria Sectorului 2 a început elaborarea caietului de sarcini, dar nu a reușit în cinci luni să-l termine. Surpriză: se ajunge la atribuire directă. Către aceeaşi firmă: Supercom.

Patronul firmei Supercom, Ilie Ciuclea, a fost coleg de partid atât cu fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onțanu, cât și cu actualul edil, Mihai Toader.

Primele prelungiri de contracte, cele din 2004 și 2008, l-au găsit pe Neculai Onțanu primar din partea PSD. Patronul Supercom, Ilie Ciuclea, era senator PSD în acea perioadă. După înființarea UNPR, la 1 mai 2010, primarul Neculai Onțanu a devenit președintele UNPR București, iar Ilie Ciuclea, prim-vicepreședinte al UNPR. Actualul primar al Sectorului 2, Mihai Toader, a fost viceprimar tot din partea PSD și coleg de partid cu patronul Supercom.