Declarațiile lui Emmanuel Macron – „un succes” pentru Ucraina

Președinția ucraineană își exprimă bucuria în urma declarațiilor președintelui Emmanuel Macron. Acesta a spus că nu poate fi exclusă trimiterea unor trupe la sol din Occident în Ucraina. Kievul consideră aceste afirmații drept un „semnal bun”, relatează AFP. Această reacție vine în ciuda opoziției imediate exprimate de numeroase țări, inclusiv de către Statele Unite.

Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, recunoaşte că această opţiune este ”doar o propunere de discuţie”.

Mai multe servicii de informații ucrainene acuză Rusia într-un comunicat emis marți că desfășoară o campanie de dezinformare cu scopul de a diviza aliații Kievului și de a demoraliza societatea ucraineană, în încercarea de a o înfrânge în mod decisiv pe câmpul de luptă.

Conform acestor surse, Moscova a lansat un plan de sabotaj, operațiuni de informații și provocări. Cu intenția de a submina susținerea acordată Kievului de către Occident.

”Principalele obiective ale inamicului sunt să perturbe mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformarea cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge, să creeze şi să răspândească informaţii false despre o «oboseală a Ucrainei» în rândul partenerilor şi aliaţilor noştri”, acuză serviciile de informații.

Statele Unite nu vor trimite militari în Ucraina

Pe de altă parte, Statele Unite anunță că nu vor trimite militari în Ucraina. Informația a apărut la o zi după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus ipoteza trimiterii unor trupe la sol din Occident.

”Preşedintele Joe Biden a fost clar cu privire la faptul că Statele Unite nu vor trimite militari să lupte în Ucraina”, anunţă o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) Adrienne Watson.

Joe Biden consideră că victoria presupune un ajutor militar, pentru moment blocat în Congresul american, precizează ea.

Preşedintele american Joe Biden le-a cerut marţi conducătorilor Congresului să adopte un nou ajutor destinat Ucrainei.

Şeful statului american a avettizat cu privire la costul teribil al unei nedeblocări a acestor fonduri.

”În ceea ce priveşte Ucraina, eu cred că nevoia este urgentă”, a subliniat preşedintele american, în Biroul Oval, la Casa Albă, în timp ce-i primea marţi pe preşedinţii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

”Consecinţele inacţiunii zilnice sunt teribile în Ucraina”, a subliniat Joe Biden.

El denunță opoziția republicanilor apropiați de Donald Trump față de examinarea unei noi tranșe de ajutor destinată Kievului.

Joe Biden a subliniat că Congresul are responsabilitatea de a finanța guvernul și că o paralizie ar afecta semnificativ economia, relatează CNN.

El le-a cerut sâmbătă președintelui republican al Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, și membrilor Congresului să revină dintr-o vacanță de două săptămâni și să adopte ajutorul destinat Ucrainei.

Speakerul Camerei Reprezentanților refuză însă să introducă acest subiect pe agendă, temându-se de o revoltă în rândul Partidului Republican.

Președintele Senatului american, Chuck Schumer, care a efectuat o vizită în Ucraina săptămâna trecută, a cerut, de asemenea, republicanilor din Cameră să adopte ajutorul destinat Ucrainei.