Război Rusia-NATO. Kremlinul ar putea ataca NATO peste câțiva ani

Război Rusia-NATO. Luni, la Paris, Președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat liderii a peste 25 de țări aliate Ucrainei, îndemnându-i să acționeze hotărât împotriva unei creșteri evidente a agresiunii ruse. Într-un moment critic pentru Ucraina, președintele Franței a adunat susținători din întreaga Europă pentru a evalua și intensifica sprijinul acordat ei.

Emmanuel Macron
SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și-a exprimat regretul că doar 30% din milionul de obuze promis de Uniunea Europeană (UE) au fost livrate.

Volodimir Zelenski
SURSA FOTO: Dreamstime

„Împreună trebuie să facem în aşa fel încât Putin să nu poată distruge ceea ce am realizat noi, şi să nu poată să-şi extindă agresiunea în alte ţări”, a zis președintele Ucrainei într-o înregistrare video difuzată în faţa şefilor de stat şi de guverne reuniţi Paris.

„Ne aflăm cu siguranţă într-un moment al unui salt, care este necesar din partea noastră a tuturora”, a cerut președintele Franței la începutul Summitului NATO, care s-a ţinut cu uşile închise, fiind urmat de o conferinţă de presă.

El a subliniat caracterul urgent al acestei reuniuni, organizată imediat după împlinirea a doi ani de la invazia rusă în Ucraina. A evidențiat importanța creșterii sprijinului financiar și militar pentru Ucraina, la nivel național și colectiv. După întâlnirea recentă cu președintele Ucrainei la Palatul Elysee, unde au semnat un acord de securitate bilateral, Emmanuel Macron a accentuat seriozitatea amenințărilor venite din partea lui Vladimir Putin. Se angajează să fie în prima linie a sprijinului pentru Ucraina.

„Vedem, mai ales în ultimele luni, o înăsprire a Rusiei, care s-a ilustrat din nefericire şi în mod crud prin moartea lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant rus. Pe frontul ucrainean, poziţiile sunt tot mai dure şi ştim că Rusia pregăteşte noi atacuri”, a avertizat oficialul francez.

Anunțând un consens între numeroși lideri europeni, el a atras atenția că în doar câțiva ani Rusia ar putea ataca NATO.

UE se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea angajamentelor sale față de Ucraina

Președintele Ucrainei le-a transmis aliaților săi că victoria sau înfrângerea Ucrainei depinde de sprijinul lor. În ultimele săptămâni, țara sa a suferit înfrângeri în estul țării. Pe măsură ce sprijinul american crucial pentru Ucraina este blocat, liderii europeni sunt determinați să acționeze mai eficient și mai decisiv, conform informațiilor transmise, luni, de Palatul Elysee.

„Rusia preşedintelui Putin nu trebuie să conteze pe vreo oboseală a europenilor. Este vorba despre contrazicerea impresiei că lucrurile sunt pe cale să se destrame, despre reafirmarea faptului că nu suntem obosiţi şi că suntem hotărâţi să facem să eşueze agresiunea rusă. Vrem să-i transmitem un mesaj clar lui Putin că nu va prevala în Ucraina”, a scris președintele Franței, sâmbătă, pe rețelele sociale.

În ultimele săptămâni, mai multe țări europene, printre care Franța, Germania și Italia, au încheiat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina. Cu toate acestea, UE se confruntă cu dificultăți în îndeplinirea angajamentelor sale, în special în ceea ce privește furnizarea de obuze.

„Europenii au mijloacele de a face lucruri semnificative, însă, dacă Ucraina ar fi avut avioanele de luptă (de tip) F-16, dacă ar fi avut (rachete de tip) Taurus de la Germania, am vedea un conflict cu totul diferit azi”, a zis, vineri, fosta diplomată Debra Cagan într-o conferinţă de presă, ce a avut loc la centrul american de reflecţie „The Atlantic Council”.

Debra Cagan
SURSA FOTO: YouTube, Dana Lewis