Joe Biden a făcut o confuzie impardonabilă

Președintele Joe Biden l-a confundat pe președintele francez Emmanuel Macron cu un fost lider al Franței, care a decedat acum aproape trei decenii.

În timpul unui discurs din cadrul campaniei din Las Vegas, președintele american și-a amintit greșit că a avut o discuție cu fostul președinte francez Francois Mitterrand. În timpul unei întâlniri din 2021 cu liderii mondiali. François Mitterand a încetat din viață în 1996.

„A fost în sudul Angliei. Și m-am așezat și am spus: „America s-a întors”, iar Mitterrand din Germania, adică din Franța, s-a uitat la mine și a spus – a spus: „știi ce – de ce – pentru cât timp te-ai întors?”.” a spus Biden, potrivit New York Post.

El făcea referire la conversația de la summitul G7, în care șefii NATO au discutat despre revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

„Și m-am uitat la el, iar cancelarul – și cancelarul Germaniei a spus: „Ce ați spune, domnule președinte, dacă ați lua mâine ziarul London Times și London Times ar spune: „O mie de oameni pătrund în Camera Comunelor, sparg ușile, doi Bobbies sunt uciși pentru a opri alegerea unui prim-ministru. Ce ați spune?”

„Nu m-am gândit niciodată la asta din această perspectivă”, a continuat Biden. „Ce am spune dacă s-ar întâmpla așa ceva într-o altă democrație din lume?”.

Discursul a fost corectat de Casa Albă

În transcrierea oficială a discursului de la Casa Albă, se notează că Biden l-a menționat pe Mitterrand în loc de Macron, care este președintele francez din 2017.

Mitterrand a servit două mandate de președinte, între 1981 și 1995. El a trecut la cele veșnice la 8 ianuarie 1996, la vârsta de 79 de ani.

Gafa lui Biden este una dintre multele gafe verbale pe care le-a făcut de la preluarea mandatului și până în prezent.

Zilele trecute, preşedintele american Joe Biden a făcut din nou o gafă care nu a scăpat nepedepsită. Într-un discurs, Biden l-a numit pe pe rivalul său republican Donald Trump „preşedinte în exerciţiu”.

„Aţi auzit ce-a declarat recent (Donald Trump) că vrea? Că vrea ca economia să se prăbuşească anul acesta? Un preşedinte în exerciţiu!”, a declarat Joe Biden.

În transcrierea discursului, Casa Albă a corectat gafa preşedintelui american. A scris ”fost” în loc de ”în exerciţiu”.

Trump, 77 de ani, este pe cale să obțină nominalizarea republicană. Pentru a se confrunta cu Biden în alegerile prezidențiale din acest an.