În industria auto, Dacia este văzută foarte bine pentru toate plusurile pe care le oferă prin prețul extrem de accesibil, fiabilitatea și tehnologiile care reușesc să fie eficiente și utile.

Din păcate, firma a dat de probleme după testele NCAP realizate în America Latină. Specialiștii au descoperit că Renault vinde modele Dacia cu dublu standard.

Testele NCAP realizate în America Latină au demonstrat că sistemele de siguranță ale modelelor Dacia nu funcționează la fel.

Problema este legată de airbag-uri, care se regăsesc pe modelele Sandero, vândute în ambele versiuni: cea clasică și cele Stepway și Logan.

Problema dublului standard

Specialiștii au constatat că grupul Renault oferă niveluri diferite de securitate în funcție de piață. Spre exemplu, versiunile vândute în Columbia oferă o mai bună protecție decât cele fabricate în Brazilia și Argentina.

În raportul în care au fost adunate concluziilor acestor teste este menționat faptul că același model Dacia, dar vândut în țări diferite, a obținut o stea pentru șofer și patru stele pentru copilul de pe banchetă, dar și trei stele pentru șofer și patru pentru minor.

Diferența constă în faptul că primul model era vândut în Columbia, iar celălalt în Argentina și Brazilia, adică proveneau de pe piața Mercosur. Astfel s-a ajuns la concluzia că airbag-urile destinate protecției pieptului și capului și fabricate în Columbia aveau dimensiuni diferite față de cele de proveniență Mercosur.

Cele din Columbia ofereau mai multă protecție, adică aveau un volum de 22 de litri, spre deosebire de volumele din cealaltă parte, care se opreau la 18 litri.

De asemenea, versiunea fabricată în Columbia avea o structură mai robustă la scaunele din față decât cele destinate pieței din Argentina și Brazilia.