Scandal în Republica Moldova, după ce cinci persoane au fost reţinute şi sunt cercetate penal pentru filarea unui judecător. Totul ar fi avut loc în interesul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, scrie presa din ţara vecină.

Judecătorul vizat ar activa la Curtea de Apel Chişinău, iar pe masa sa ar fi un dosar care are tangenţe cu Platon

PCCOCS (Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale) transmite că dosarul penal a fost intentat în urmă cu două luni, însă abia acum au avut loc şi percheziţiile. Totuşi, Procuratura nu a comentat pe marginea faptului că cei cinci indivizi ar fi avut antecedente penale şi ar fi acţionat pentru Veaceslav Platon, scrie Publika.md.

În urma descinderilor, au fost ridicate suporturi electronice şi acte din mai multe locaţii. PCCOCS nu a oferit detalii despre cine este magistratul filat şi care ar fi fost scopul acestor acţiuni, precizând însă că va reveni cu detalii din anchetă.

Potrivit portalului Deschide.md, suspecţii care l-au filat pe magistrat ar avea legături cu firmele controlate de Veaceslav Platon. Cât despre judecător, acesta ar activa la Curtea de Apel Chişinău şi s-ar ocupa de un dosar care are tangenţe cu omul de afaceri.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră acţiunile persoanelor implicate în filajul magistratului drept inadmisibile şi ilegale, ce pot fi calificate drept atentat asupra independenţei justiţiei.

Omul de afaceri neagă toate informaţiile: Vor să-mi creeze o reputaţie dubioasă

Afaceristul Veaceslav Platon a negat informaţiile apărute în presă despre implicarea sa în dosarul de filaj/

“Dacă undeva sunt efectuate percheziţii, eu ce treabă am cu asta? Ei creează aceste ştiri false pentru a-mi crea o reputaţie dubioasă. Aşa situaţii vor fi tot mai multe. După ce am făcut declaraţiile referitor la Maia Sandu, aşa informaţii vor fi peste tot.

Când va fi cineva arestat, vor spune că sunt oamenii lui Platon. Unde se vor face percheziţii vor spune că au legătură cu Platon”, a declarat acesta.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus recent că “gruparea lui Platon” reprezintă un pericol pentru securitatea statului, iar acțiunile acesteia pot afecta grav stabilitatea financiară a ţării. Ulterior, Veaceslav Platon a acţionat-o în judecată pe Maia Sandu, în România, pentru declaraţii defăimătoare.

Presa din Republica Moldova a mai scris în trecut despre implicarea lui Platon în acţiuni de intimidare a judecătorilor care aveau tangenţă cu dosarele în care acesta era vizat.

Sursă foto: Dreamstime