Scandal la granița țării! Statele vecine României sunt în tensiune din cauza unor afirmații controversate apărute în spațiul public. Ucraina și Bulgaria sunt în mijlocul unui adevărat scandal diplomatic. Totul a început după ce președintele bulgar a spus că „peninsula Crimeei este rusească.” În acest moment, ambasaborul bulgar este solicitat să ofere explicații.

„Crimeea este, în prezent, rusească”

Ambasadorul Bulgariei, din Ambasada statului aflată în Ucraina, a fost solicitat de către Ministerul de Externe ucrainean. Această invitație a fost făcută cu scopul ca diplomatul bulgar să ofere explicații cu privire la comentariile președintelui Bulgariei Rumen Radev.

Recent, Rumen Radev a afirmat public că Peninsula Crimeea aparține Rusiei, după ce teritoriul a fost anexat de Ucraina în urmă cu șapte ani, mai exact în 2014. În timpul unei dezbateri prezidențiale, dinaintea scrutinului prezidențial ce a avut loc duminică, președintele Bulgariei a susținut că sancțiunile occidentale împotriva Rusiei nu au avut rezultatele anticipate inițial.

Acesta consideră că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească un nou dialogul cu oficialitățile rusești, în ciuda relațiilor tensionate dintre UE și Rusia.

„Este foarte important să fim pragmatici în politica externă. Sancţiunile impuse ca urmare a anexării Crimeii nu au avut rezultate. Crimeea este, în prezent, rusească”, a spus Rumen Radev, potrivit reuters.com.

Ucraina vrea ca Rumen Radev să-și retraga declarațiile

După această afirmație, Ucraina a avut o reacție rapidă și fermă. Ministerul de Externe al țării a informat că aşteaptă ca Rumen Radev să-şi retragă afirmațiile recente deoarece cuvintele sale se opun „poziţiei oficiale a Sofiei, de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute international.”

Rumen Radev a ocupat funcție de președinte în Bulgaria, în urmă cu patru ani, în 2017. Campania în care a solicitat ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei i-a adus succesul în alegerile politice din acel an. În plus, el este considerat favoritul poporului în turul doi, de duminică, al alegerilor prezidențiale, după ce a câștigat 49,4% din voturi în primul tur, ce a avut loc pe 14 noiembrie. Într-o dezbatere cu contestatorul său, Anastas Gerdzhikov, Rumen Radev a spus că Uniunea Europeană și Bulgaria ar trebui să păstreze legături pragmatice cu Rusia, ci nu să o considere un posibil dușman, conform antena3.ro.