Vești importante pentru milioane de români după ce noul an le-a adus multora doar necazuri și facturi mai mari atât la energia electrică, cât și la gaze.

Scad facturile la energie electrică și gaze

Astfel, un secretar de stat în Ministerul Energiei spune că preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat. Motivul este acela că până acum România a avut o iarnă uşoară, cu temperaturi mai mult pozitive, astfel că a extras o cantitate mai mică de gaz din depozite comparativ cu 2021. Vestea scăderii prețurilor a fost dată marți, 25 ianuarie, de George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

“Întrebarea despre preţurile pentru gaze şi energie electrică în viitorul apropiat nu este una uşoară. Este o problemă de cerere şi de ofertă şi dacă cererea va rămâne ridicată în viitorul apropiat preţurile nu vor coborî, dar ca urmare a faptului că până acum noi am avut o iarnă uşoară, un sezon de iarnă uşor, cu temperaturi bune, care ne-au făcut să luăm din depozitele de gaze o cantitatea mai mică de gaz – dacă vom compara cu extracţia de gaze de anul trecut – un consum mai mic de gaze înseamnă că preţurile la gaze şi la energie ar putea să scadă în viitorul apropiat ca urmare a acestui trend de consum”, a transmis George Niculescu, la evenimentul “Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”, potrivit Agerpres.

După data de 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze

Virgil Popescu, ministrul Energiei, spunea la jumătatea lunii ianuarie că după data de 1 aprilie vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale susţinută în mod natural de scăderea consumului şi de încălzirea vremii, în timp ce “jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente”.

“După 1 aprilie, practic vremea începe să se încălzească, probabil şi jocurile geopolitice pe piaţa gazului nu vor mai fi aşa evidente. Cred că vom asista la o scădere a preţului la gaze naturale, natural până la urmă: scăderea consumului, încălzirea vremii, ceea ce va aduce o corecţie a preţului şi la energia electrică, dar nu la nivelul anului trecut sau a celui de acum doi ani. Urmărim foarte atent piaţa ca să ştim ce vom face şi după 1 aprilie”, spunea în 18 ianuarie ministrul Energiei.