În plină criză a electricității, sute de mii de cetățeni din România riscă să fie deconectați de la curentul electric dacă folosesc concomitent mai multe aparate electrice în priză. Când folosim multe aparate electrice, crește puterea de consum peste valoarea avizată în contract, pe care majoritatea oamenilor nu o știu.

Avertisment pentru români

Enel, compania italiană implicată în producția și furnizarea energiei electrice, a informat că a trimis deja peste 200 de mii de notificări în acest sens, în special oamenilor care au contoare inteligente. Enel sfătuiește oamenii să-și mărească puterea avizată printr-un nou contract, dacă este necesar. Taxa este de circa 150 de lei.

Dacă nu vrei să te aflii într-o astfel de situație, să știi că există diverse metode prin care factura la curent electric poate fi micșorată. Totul depinde de modul în care casa este izolată, de temperatura pe care consumatorii o preferă, dar și de furnizorul pe care l-au ales.

Importanţa izolării. Foloseşte şi becuri LED

Un sfat util este izolarea plafonului. Mai exact, este vorba despre izolarea pereților exteriori, astfel încât să nu fie înregistrate pierderi de căldură. Odată ce casa este izolată, căldura va fi menținută, iar centrala nu va fi solicitată, crescând astfel prețul la factură. Totodată, această măsură este benefică și vara, pentru că oferă o temperatură optimă, în perioadele de caniculă.

O altă soluție o reprezintă instalarea unor becuri pe bază de leduri, dar și intercalarea de senzori de mișcare, în spațiile vizitate mai rar, sau unde există suficientă lumină din exterior.

Becurile de tip incandescent consumă foarte mult curent electric, de 20 de ori mai mult chiar decât becurile de tip led. Totodată, un senzor de mișcare va fi folositor pentru a evita un consum suplimentar în anumite părți ale casei.

Termostatul poate reduce factura cu 30%

Se mai recomandă instalarea unui termosatat pentru centrala termică și totodată, montarea unor robineți de termostat pentru calorifere.

Termostatul ambiental reglează funcționalitatea centralei termice, astfel încât, temperatura prestabilită să fie menținută. Specialiștii spun că lipsa unui termostat poate majora factura la gaze naturale cu până la 25-30%, conform hotnews.ro.