În ceea ce privește creșterea prețului la gaz, ministrul a precizat că acest lucru se datorează Ordonanței 114, care a dezechilibrat complet piața.

„Eu cred că cel mai mare rău care se putea întâmpla în România a fost acea celebră Ordonanță 114. Aceasta a dezechilibrat complet piața și, de unde trebuia să plafoneze prețurile la gaze, a fost făcută în așa fel încât unii au avut de câștigat și prețurile gazelor au crescut. Cred că prețul gazelor a crescut tocmai din cauza acestei OUG. Ea a fost abrogată de Guvernul PNL la 1 ianuarie, iar piața, de la 1 iulie, va fi complet liberalizată la gaze. Cred sincer că de atunci prețul va reveni la normal.

Vom înlocui inclusiv acea obligație centralizată de a vinde pe bursă, care era mai mult un praf în ochi, cu un program de vânzarea gazului prin care producătorii vor fi obligați să oferteze gaze la mai multe produse lunar, trimestrial, semestrial, semestrial de vară și de iarnă și anual. Îi forțăm să pună gaz pe piață astfel încât toată lumea să aibă acces la un gaz ieftin, la un preț de referință acceptabil în Europa. Am avut un preț mare la gaze în România, ceea ce a afectat foarte puternic în special industria de îngrășăminte, acolo unde 80% din costul îngrășământului e gazul, dar eu sunt optimist cu privire la așezarea prețului în jos de la 1 iulie, în sprijinul industriei”, a explicat ministrul Virgil Popescu, pentru B1 TV.

România nu va mai depinde de importuri

Totodată, ministrul a adăugat că aceste măsuri sunt esenţiale pentru limitarea dependenţei de importuri, dar şi pentru dezvoltarea industriei din România.

„Sunt unul din susținătorii foarte puternici ai producției românești. Criza asta ne-a arătat cât de dependenți suntem de importuri și cred că trebuie să ne dezvoltăm industria românească, în așa fel încât să limităm cât mai mult dependența asta de importuri”, a mai explicat acesta.