Marcel Ciolacu vrea ca România să fie poarta de investiţii a Qatarului în UE

În cadrul discuțiilor comune cu E.S. Șeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul și ministrul Afacerilor Externe al Statului Qatar, premierul Marcel Ciolacu a exprimat miercuri dorința ca România să devină poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. El a menționat că sunt în curs de analiză proiecte în valoare totală de peste 15 miliarde de euro.

Ciolacu a propus, de asemenea, instituirea rapidă a unui task force în colaborare cu Qatarul, cu o operaționalizare în maximum o lună de zile. Referindu-se la investiții, premierul a subliniat că prioritatea o reprezintă portul Constanța, care a devenit un important centru de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est. De asemenea, a menționat proiecte de infrastructură precum dezvoltarea Aeroportului Internațional din Timișoara, finanțarea autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov.

”Am venit plin de speranţă în această vizită oficială convins că în perioade complicate trebuie să găsim noi oportunităţi de dialog şi cooperare cu state cu care împărtăşim viziuni şi valori comune în acest context internaţional dificil. Statul Qatar este un broker de securitate respectat în Orientul Mijlociu, la fel cum România este un factor de stabilitate recunoscut în Europa de Est. Tocmai de aceea, sunt aici pentru a transmite un mesaj puternic că România este alături de Qatar, pentru ca împreună cu Statele Unite şi partenerii din Uniunea Europeană să susţinem eforturile de pace şi pentru restabilirea securităţii în Orientul Mijlociu”, a declarat premierul Marcel Ciolacu în cadrul declaraţiilor comune cu omologul său din Qatar.

Actor cu influență în zona Golfului

Ciolacu a subliniat că este fundamental să adoptăm o abordare echilibrată și să încurajăm toate părțile implicate să manifeste reținere imediată, în scopul prevenirii oricăror evenimente periculoase.

”Diplomaţia şi dialogul trebuie să fie mai puternice decât armele. Iar rolul de mediator asumat de Qatar de-a lungul timpului, în dosare internaţionale complexe, va fi cu siguranţă un argument solid pentru detensionarea situaţiei. De aceea, i-am transmis Excelenţei Sale că România este pregătită să se ralieze eforturilor regionale şi internaţionale de a fi parte a unei soluţii constructive care să evite extinderea conflictului în Orientul Mijlociu. Rolul de actor cu influenţă regională semnificativă a fost demonstrat, de altfel, recent de statul Qatar în facilitarea negocierilor care au condus la eliberarea în siguranţă a ostaticilor din Fâşia Gaza, inclusiv a unor persoane care deţin cetăţenia română”, a subliniat Ciolacu.

Premierul României și-a exprimat recunoștința sa față de omologul său pentru eforturile depuse în vederea asigurării întoarcerii în siguranță a cetățenilor români acasă. Marcel Ciolacu a subliniat că pentru el gesturile prieteneșți, cum ar fi sprijinul acordat în timpul pandemiei prin donații de echipamente medicale și materiale sanitare către România, sunt dovezi concrete că cele două state au capacitatea de a construi un parteneriat profund, care să capete valențe strategice. El a adăugat că acest parteneriat ar trebui să fie extrem de pragmatic și să se axeze pe proiecte economice concrete și investiții.

Se analizează proiecte de miliarde de euro

Șeful Executivului a evidențiat că acesta este motivul pentru care este însoțit de mai mulți miniștri din Guvern, care provin din domenii strategice de interes reciproc, cum ar fi transporturile, energia, economia, agricultura și digitalizarea.

”Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei sale realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Avem un plan comun concret iar toate aceste oportunităţi de investiţii le voi detalia împreună cu miniştrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial”, a spus premierul.

Ciolacu a mai subliniat că prioritatea o reprezintă portul Constanța, care a devenit cel mai important centru de distribuție la Marea Neagră pentru Europa Centrală și de Est.

”Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie în platforma logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov”, a spus premierul Ciolacu, adăugând că vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat.

Premierul a precizat că le-a solicitat miniştrilor prezenţi alături de el să îşi prezinte proiectele şi să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiţii în România. Ciolacu a mai declarat că Statul Qatar a organizat recent unul dintre cele mai de succes Campionate Mondiale de Fotbal.