Marcel Ciolacu îşi doreşte ca românii din Qatar să se întoarcă în patria-mamă

Marţi, 16 aprilie, premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu românii care locuiesc acum în Qatar.

Liderul Guvernului şi al PSD a lansat un mesaj către cetăţenii români aflaţi în această ţară. Ciolacu spune că îşi doreşte ca, la un moment dat, aceşti oameni să revină pentru a munci şi a trăi în ţara natală.

Premierul admite că veniturile românilor stabiliţi în Qatar sunt în mod sigur mai mari decât cele din România, în acest moment. Însă ţara noastră este în creştere, iar guvernanţii mizează pe stabilitate politică pentru a menţine această creştere până la final de mandat.

La întâlnire a participat şi ambasadorul României în Qatar, Daniel Tănase. Marcel Ciolacu a aflat de la acesta despre implicarea românilor în dezvoltarea unor proiecte majore din Qatar. Prim-ministrul sper că, atunci când vor reveni în ţară, să contribuie în acelaşi mod şi la dezvoltarea României.

„Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România, în acest moment.

Sper din tot sufletul, şi nu numai cifrele ne arată acest trend de creştere în România care s-a datorat în primul rând unei perioade de stabilităţi politice, într-o perioadă de  criză şi de securitate, nu numai energetică sau pandemie şi sper din tot sufletul ca împreună cu colegii mei, până la sfârşitul mandatului, să menţinem acest trend de creştere.

Este evident că mi-aş dori să reveniţi în România, mai ales după cele povestite de domnul ambasador, cât de implicaţi sunteţi şi cât de mult aţi dus la dezvoltarea proiectelor majore din Qatar”, a declarat Marcel Ciolacu.

Va fi nevoie de proiecte care să le satisfacă nivelul de aşteptare

Şeful Guvernului promite că va încerca să găsească „proiectele provocatoare” care să le satisfacă acestor români plecaţi în Qatar nivelul de aşteptare, pentru a putea reveni în ţară.

România beneficiază în prezent de investiţii fără precedent, s-a ajuns la aproape 100 de miliarde de euro. Nu înseamnă că totul este brusc lapte şi miere. Mai sunt restanţe în domenii precum sănătatea sau educaţie.

Este totul o şansă pe care România nu are voie şi nu poate să o rateze, din punct de vedere financiar. Europa ne pune banii pe masă, iar noi trebuie să-i folosim, afirmă Marcel Ciolacu.

„Dar am spus-o şi în România şi o spun şi aici, este ultimul tren al României.

Dacă România pierde acest tren şi aceste fonduri europene, de această dată, la fel ca şi crizele suprapuse, prin PNRR şi reformele din PNRR care vor duce automat la aderarea României la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică – n.red.) şi exerciţiul financiar actual european, România nu mai are timp şi nu mai poate să recupereze acest timp”, a indicat premierul.

Una dintre marile realizări ale României după Revoluţie

Marcel Ciolacu a mai subliniat că România, ca şi Qatar, este o ţară sigură. Noi suntem membri ai NATO, iar statul Qatar se află într-un parteneriat cu Statele Unite care îi garantează securitatea.

Nu sunt momente uşoare la nivel mondial. România are cea mai lungă frontieră cu un stat aflat într-un conflict armat, respectiv Ucraina. În timp ce în Orientul Mijlociu, nu departe de Qatar, Israelul şi Iranul au adus atmosfera din regiune aproape de fierbere.

„Sunteţi într-o ţară total diferită faţă de cea în care v-aţi născut şi este evident că eforturile dumneavoastră au fost cu atât mai mari să vă adaptaţi unei ţări atât de diferite de România. (…)

Ştiţi foarte bine că România are cea mai lungă frontieră cu un stat aflat într-un conflict armat. Acum vorbim iarăşi de un conflict în zona Orientului şi parcă nu se mai termină aceste veşti. (…)

Qatar este o ţară sigură, la fel ca şi România, România fiind membru NATO, Qatar fiind într-un parteneriat tot cu partenerul strategic pe care îl are România şi anume SUA. Cred că după Revoluţie este una dintre marile realizări ale României”, le-a mai transmis Marcel Ciolacu românilor stabiliţi în Qatar.