Marcel Ciolacu, în vizită în Qatar: Vrem să atragem investiții de 15 miliarde de euro

Guvernul a transmis că premierul Marcel Ciolacu începe marți o vizită de lucru de două zile în Qatar. Pe agenda întâlnirilor se află discuții despre dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții în valoare de 15 miliarde de euro. De asemenea, prim-ministrul are programată o întâlnire cu reprezentanții comunităților de români din Qatar, conform unui comunicat de presă al Guvernului.

„Statul Qatar este un partener comercial important al României în regiunea Golfului, iar atragerea de investiţii în valoare de 15 miliarde de euro va contribui la consolidarea colaborării noastre economice şi politice. Avem proiecte clare şi mature pentru investitorii din Qatar. Poziţia strategică, parcursul ascendent al economiei şi oportunităţile oferite de fondurile europene sunt argumente ce susţin atractivitatea investiţională a României”, a afirmat Ciolacu.

La Doha, delegația guvernamentală va avea întrevederi cu prim-ministrul Statului Qatar și ministrul Afacerilor Externe. De asemenea, este prevăzută semnarea unor documente bilaterale. Prim-ministrul Ciolacu va mai avea discuții cu reprezentanții Autorității de Investiții, fondul suveran de investiții al statului.

În vizita în Golful Persic, prim-ministrul Ciolacu va fi însoțit de ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuț Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, precum și de președintele ANCOM, Valeriu Zgonea, președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, președintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, și directorul Portului Constanța, Mihai Teodorescu.

Se încearcă atragerea de fonduri pentru finanțări la proiecte de infrastructură

Ciolacu a făcut publice planurile sale din cadrul vizitei oficiale în Qatar. El a declarat că se caută finanțări în vederea dezvoltării unor proiecte majore de infrastructură. Printre acestea se numără și ruta Comarnic-Brașov.

De asemenea, Ciolacu a menționat printre proiecte și Portul Constanța, compania aeriană Tarom, Aeroportul București.

Șeful Executivului a subliniat importanța acestei vizite în contextul relațiilor bilaterale dintre cele două țări și a necesității de a atrage investiții străine pentru susținerea proiectelor de dezvoltare economică și infrastructură din România.

„Știm foarte bine gazul lichefiat care vine din Qatar și vor fi și discuții economice și cu adevărat în Emirate, cu toate că va fi o vizită foarte scurtă, doar 3 zile, dar avem întâlniri cu toți decidenții din cele două țări”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, premierul Marcel Ciolacu a adus în discuție problema crucială a infrastructurii rutiere, menționând că proiecte majore precum ruta Comarnic-Brașov și Autostrada Moldovei. Aceasta necesită finanțări și parteneriate public-private pentru a fi realizată.

El a subliniat că este nevoie de soluții inovatoare și surse de finanțare alternative, având în vedere restricțiile bugetare.