Republica Moldova are șansa de a „evada din blestemul geografic”

Secretarul general al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, pe data de 17 noiembrie, că Republica Moldova are șansa istorică de a adera la Uniunea Europeană și de a „evada din blestemul geografic”.

„Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză.

Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa”, a declarat acesta la Iași.

Totodată, Mircea Geoană și-a exprimat speranța că la Consiliul European, liderii europeni vor urma avizul favorabil al Comisiei Europene. Astfel, ar putea începe procedurile de aderare la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova și Ucraina.

Secretarul general al NATO s-a arătat convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil.

„Nu uşor, dar realizabil”, a afirmat Geoană.

Vineri, Mircea Geoană a participat la conferinţa „Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE”, care a avut loc la Palatul Culturii din Iași. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, politicieni.

Republica Moldova și Ucraina au început negocierile de aderare la UE

Amintim că pe data de 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina. De asemenea, a acordat statutul de ţară candidată Georgiei.

„Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ ce vizează și Republica Moldova.

În cazul Ucrainei, Comisia Europeană recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor, notează Reuters.

Cât despre Republica Moldova, condițiile se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Influența Rusiei în regiune scade

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a spus ce înseamnă avizul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderăre la UE a Republicii Moldova.

„Avizul de astăzi al Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o veste bună pentru oamenii din Moldova, dar și pentru toți cetățenii Uniunii. Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră.

Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță”, a scris acesta pe Facebook.

Potrivit liberalului, „anunțul de astăzi certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică. Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene.” Mai mult puteți citi aici.