Charles Michel, președintele Consiliului European, a afirmat joi, pe data de 16 noiembrie, că extinderea Uniunii Europene va face ca Cei 27 să fie și mai siguri și mai prosperi. De asemenea, va asigura stabilitatea și pacea țărilor din Balcanii de Vest.

Extinderea UE va face blocul comunitar mai sigur și mai prosper

Comisia Executivă a UE a recomandat, în cursul săptămânii trecute, ca Republica Moldova și Ucraina să înceapă negocierile privind aderarea la UE, în așteptarea îndeplinirii condițiilor restante, precum și Bosnia și Herțegovina. Totodată, Georgia a primit statutul de țară candidată.

La jumătatea lunii decembrie, liderii naționali ai blocului comunitar ar trebui să decidă dacă acceptă recomandarea Comisiei. Orice astfel de decizie necesită unanimitatea celor 27 de membri ai blocului. Ungaria este văzută ca fiind principalul obstacol.

Charles Michel a sosit joi în capitala Croației, Zagreb, pentru discuții cu privire la agenda strategică, inclusiv extinderea, cu premierii țării gazdă și din Malta, Polonia și Italia. El a spus că statele membre UE trebuie să realizeze unitatea în chestiuni strategice, notează Reuters.

Ar putea Rusia să înceapă un nou conflict în Balcanii de Vest?

harta Balcani
SURSA FOTO: Dreamstime

Acesta a fost întrebat dacă vede o amenințare ca Rusia să înceapă un nou conflict în Balcanii de Vest, pentru a distrage atenția de la războiul din Ucraina, așa cum a susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Nu putem exclude tentațiile Rusiei sau chiar ale altora de a încerca să interfereze, să încerce să influențeze și de aceea suntem absolut convinși că progresul pe calea UE este cu adevărat important pentru a asigura stabilitate și pentru a ne asigura că această regiune va fi pașnică”, a răspuns el.

Potrivit premierului croat Andrej Plenkovic, ar putea exista câteva puncte fierbinți de instabilitate în sud-estul Europei, dar Croația a sprijinit ferm calea vecinilor săi către UE, susținând, astfel, extinderea Uniunii Europene.

„Numai ancorarea fermă a vecinilor noștri în procesele europene va garanta pacea, securitatea, stabilitatea și relațiile multilaterale mai bune”, a declarat acesta.

Șeful Executivului de la Zagreb a adăugat că „ultimul lucru de care UE are nevoie este un alt război în sud-estul Europei”.

Extinderea granițelor UE a redevenit o prioritate

Croația a fost ultima țară care a aderat la Uniunea Europeană, în anul 2013. Războiul din Ucraina a făcut însă ca extinderea Uniunii Europene să redevină o prioritate.

În ceea ce privește invadarea Ucrainei de către Rusia, Serbia și Republica Sârbă autonomă a Bosniei sunt neutre, păstrând relații strânse cu Moscova.