Ungaria și-ar putea pierde dreptul de vot în UE
Consiliul Afaceri Generale al UE va organiza o nouă audiere în cadrul procedurii declanșate împotriva Ungariei în baza Articolului 7 din Tratatul UE – mecanismul care, în cazuri extreme, permite suspendarea dreptului de vot al unui stat membru al UE. Noua audiere va avea loc marțea viitoare, 27 mai.
În ultimele luni, Parlamentul European și Comisia Europeană au reiterat faptul că Guvernul Orban erodează constant democrația și statul de drept, limitând libertatea presei și autonomia instituțiilor. Din acelaşi motiv, Ungaria a pierdut definitiv un miliard de euro din fondurile europene.
Dacă procedura ajunge la capăt, Ungaria şi-ar putea pierde dreptul de vot în Consiliul UE, ceea ce i-ar reduce considerabil influența în procesul decizional din blocul comunitar.
Totul ar fi cauzat de opoziția Ungariei față de sprijinul UE pentru Ucraina și de refuzurile de a aproba sancțiunile împotriva Rusiei.
„Bruxelles-ul are un plan B și un plan C, dacă Ungaria va bloca aderarea Ucrainei la Uniune, dar obiectivul nostru principal rămâne planul A – să obținem sprijinul tuturor statelor membre”, spunea Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE, pe 10 mai.
Va fi a opta audiere de acest fel a Ungariei
Va fi a opta audiere de acest fel, după ce, în anul 2018, Parlamentul European a activat Articolul 7 din Tratatul UE, acuzând Guvernul Orban de încălcări sistematice ale principiilor fundamentale ale UE, printre care statul de drept, independența justiției și libertatea presei.
Articolul 7 din Tratatul UE permite, în cazuri extreme, suspendarea drepturilor unui stat membru, inclusiv a votului în Consiliu UE.
Ungaria este primul stat membru din UE care se apropie de această sancțiune, ca urmare a unei proceduri care durează din anul 2018. Pentru suspendarea dreptului de vot este nevoie de unanimitate în UE (cu excepția statului vizat).
Ungaria ar copia legislația Rusiei
Între timp, Ungaria continuă să stârnească îngrijorare în rândul organizațiilor internaționale din cauza unui nou proiect de lege, introdus de un membru al partidului politic Fidesz, aflat la guvernarea țării, care propune sancționarea sau chiar interzicerea ONG-urilor și instituțiilor media care primesc finanțare din străinătate.
Proiectul de lege a fost deja comparat cu „legislația represivă a agenților străini” din Rusia.