Traian Băsescu, despre reacția Rusiei privind alegerile prezidențiale din România
Într-un interviu acordat pentru Știrile ProTV, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost întrebat cum vede reacția oficială a Rusiei legată de alegerile prezidențiale din mai 2025, pe care le consideră „cel puțin ciudate”.
Traian Băsescu a reamintit că Rusia are mereu reacții de acest fel și că nu este prima oară când critică politica României. Conform lui, Rusia contestă de obicei opțiunile politice ale României, indiferent dacă este vorba de alegeri sau de poziția țării față de Ucraina ori față de parteneriatul strategic cu SUA. În opinia lui, Kremlinul are o atitudine constantă de opoziție față de România.
Totuși, el a avertizat că, după părerea lui, nu Rusia aduce cele mai mari prejudicii României, ci unii analiști politici români. Deși Rusia încearcă să influențeze România prin mass-media, anumiți comentatori români și posturi TV românești fac mai mult rău, spune el.
Potrivit spuselor sale, unii români transmit idei toxice, atacă lupta anticorupție și pun la îndoială democrația. Aceștia influențează negativ felul în care românii gândesc și contribuie la răspândirea unor opinii care slăbesc încrederea în valorile democratice și în parteneriatele externe ale României, a explicat fostul șef de stat.
Pro TV: – Am văzut și reacția de ieri a lui Dmitri Peskov, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin că sunt cel puțin bizare alegerile din România.
Traian Băsescu: – Bun, când nu au contestat rușii alegerile de la noi sau opțiunile politice? Ei vor contesta tot timpul pozițiile politice ale României. Au contestat alegerile. De zeci de ori au contestat poziția României față de Ucraina, au contestat de numeroase ori poziția României față de parteneriatul transatlantic, că de ce parteneriat strategic cu America, aici, la frontiera lor?
Deci, ei sunt într-o continuă contestare. Dar, atenție, aș vrea să fac o subliniere ca om care nu mai este în partide. Într-adevăr, Federația Rusă, prin mijloace mass-media, cel puțin, încearcă și prin declarațiile politicienilor, încearcă să influențeze evoluțiile interne ale României. Dar cel mai tare și cei care fac mai mult rău decât propaganda rusă sunt mari analiști români și televiziuni române.
Și puncte de vedere exprimate de românași, invitați seară de seară în televiziunile unor pușcăriași și care otrăvesc poporul român de dimineață până seara cu pozițiile lor: nicio poziție democratică nu-i bună, nu-i bună lupta anticorupție, nu-i bine să ne îndepărtăm de Rusia. Tot soiul de abordări de-astea care au otrăvit modul de a gândi al românilor.
Reacția Rusiei privind alegerile prezidențiale din România
Recent, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a descris alegerile prezidenţiale din România ca fiind „cel puțin ciudate”, reafirmând că fostul candidat Călin Georgescu, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale de anul trecut (anulat ulterior), a fost descalificat din cursa prezidențială în mod nedrept.
„Alegerile au fost cel puţin ciudate. Cunoaştem povestea candidatului care avea cele mai mari şanse de a câştiga şi care, fără să se mai obosească să găsească vreo justificare, acesta a fost pur şi simplu eliminat cu forţa din cursă, dar, în absenţa unui astfel de candidat favorit, cel care a câştigat a câştigat. Acesta este un dat cu care avem de-a face”, a spus oficialul rus.
Reacția Rusiei privind acuzațiile fondatorului Telegram
Dmitri Peskov a vorbit și despre ultimele declarații ale fondatorului aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, care susține că ar fi primit solicitare de la „guvern occidental” de „a reduce la tăcere vocile conservatoare în România” înaintea finalei alegerilor prezidențiale.
Totuși, el a refuzat propunerea. Fără să precizeze numele țării, el a folosit totuși un emoticon cu o baghetă de pâine, sugerând astfel că se referă la Franța.
„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nici nu o să le blocheze canalele politice.
Nu poți ”apăra democrația” distrugând democrația. Nu poți combate ”ingerința în alegeri” amestecându-te în alegeri. Fie ai libertate de exprimare și alegeri corecte – fie nu ai. Iar poporul român le merită pe ambele”, a scris Pavel Durov pe contul său de Telegram.
Potrivit lui Dmitri Peskov, amestecul statelor europene în treburile altor țări nu este o noutate, astfel de cazuri pot fi mult mai multe decât ştie opinia publică.
„Faptul că ţări europene, precum Franţa, Marea Britanie şi Germania, se amestecă în afacerile interne ale altor ţări nu este o noutate”, a acuzat oficialul rus.