Franța respinge acuzațiile lui Durov privind alegerile din România. Durov a declarat pe platforma X că șeful DGSE, Nicolas Lerner, i-ar fi cerut să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor, o solicitare pe care el susține că a refuzat-o.
Acuzațiile implică două persoane-cheie: Pavel Durov, fondatorul Telegram, și Nicolas Lerner, șeful DGSE. Serviciul de informații externe al Franței (DGSE) a respins acuzațiile fondatorului Telegram, Pavel Durov, privind solicitarea de interzicere a conturilor proconservatoare românești înaintea alegerilor.
Durov acuză, DGSE neagă tot
DGSE a negat vehement aceste afirmații într-un comunicat oficial, notează AFP. DGSE a negat vehement aceste afirmații într-un comunicat oficial: „DGSE respinge ferm acuzațiile conform cărora ar fi solicitat interzicerea conturilor legate de orice proces electoral”. Fondatorul Telegram a făcut acuzațiile în cursul alegerilor prezidențiale din România Pe platforma X, Durov a declarat că Nicolas Lerner, șeful DGSE, i-ar fi cerut primăvara aceasta „să interzică vocile conservatoare din România înaintea alegerilor”.
El a adăugat: „Am refuzat”. Într-un mesaj postat pe platforma sa, Durov a declarat:
„Un guvern din Europa de Vest… a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restrânge libertățile utilizatorilor români și nu le va bloca și canalele politice”.
Cum se poate apăra democrația
Deși nu a numit explicit țara, Durov a folosit un emoji cu o baghetă, sugerând posibil Franța. În august 2023, Durov a fost arestat lângă Paris și i s-a interzis să părăsească Franța până în martie. Mesajul fondatorului Telegram a venit fix în duminica în care în România erau organizate alegerile prezidențiale.
Durov a subliniat importanța libertății exprimare: „Nu poţi „apăra democrația” distrugând democrația. Nu poţi „combate interferențele electorale” interferând în alegeri. Ori ai libertate de exprimare şi alegeri corecte, ori nu ai. lar poporul român le merită pe ambele”.
Aceste acuzații vin într-un context sensibil, având în vedere că în România aveau loc alegeri prezidențiale. AFP relatează că situația ridică întrebări despre potențiala implicare a serviciilor secrete străine în procesele electorale.