UE a decis începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, Republica Moldova și Bosnia-Herțegovina

Miercuri, pe data de 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Bosnia-Herţegovina. De asemenea, a acordat statutul de ţară candidată Georgiei.

„Comisia Europeană recomandă Consiliului începerea negocierilor de aderare cu Ucraina”, a anunţat executivul UE la Bruxelles, anunţ ce vizează și Republica Moldova.

În cazul Ucrainei, Comisia Europeană recomandă ca negocierile să fie începute odată ce Kiev îndeplineşte condiţiile rămase privind combaterea corupţiei şi întărirea standardelor de protecţie a minorităţilor, notează Reuters.

Cât despre Republica Moldova, condițiile se referă la combaterea corupţiei şi ameliorarea reglementărilor financiare.

Decizia UE înseamnă un plus de siguranță

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a spus ce înseamnă avizul Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderăre la UE a Republicii Moldova.

„Avizul de astăzi al Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o veste bună pentru oamenii din Moldova, dar și pentru toți cetățenii Uniunii. Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră. Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță”, a scris acesta pe Facebook.

Influența Rusiei este din ce în ce mai mică

Potrivit liberalului, „anunțul de astăzi certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică. Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene.”

„În urma avizului pozitiv de astăzi al Comisiei, decizia finală privind începerea negocierilor trebuie luată de Consiliul European în luna decembrie. Noi, Parlamentul European, am fost prima instituție europeană care a cerut să începem anul acesta negocierile de aderare cu Republica Moldova. Poziția clară a Parlamentului este urmată acum și de avizul Comisiei Europene. De aceea, solicit Consiliului European să ia decizia firească luna viitoare și să confirme începerea negocierilor”, a adăugat Siegfried Mureșan.

Este nevoie de un vot final favorabil în decembrie

Europarlamentarul a punctat că „în același timp, un vot final favorabil în luna decembrie trebuie urmat cât mai repede de prima conferință interguvernamentală de negociere UE – Republica Moldova.”

Liberalul a subliniat că „este important ca această primă conferință să aibă loc la începutul anului viitor, înainte de alegerile europarlamentare, din moment ce, în a doua parte a anului, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reconfigurarea instituțională ca urmare a alegerilor europarlamentare.”

Potrivit acestuia, o conferință interguvernamentală la începutul anului va putea lua primele decizii importante, astfel încât negocierile să progreseze la nivel tehnic în a doua parte a anului.